blog
Vakantie in Split (Kroatië)

Vakantie in Split (Kroatië)

De meeste vakantiegangers stappen elke zomer in het vliegtuig naar de bekende Zuid-Europese zonbestemmingen, maar er zijn meer landen die veel te bieden hebben deze zomervakantie. Het Kroatische Split is een prachtige havenstad en heeft voor iedereen wel iets te bieden. Ga lekker luieren aan de witte stranden, ontdek de overgebleven schatten uit de Romeinse tijd of ga een tijdje varen op één van de indrukwekkende zeilschepen. De tochten over de Adriatische Zee zullen je nog een lange tijd bijblijven. Dagelijks vertrekken er vluchten vanuit Den Haag/Rotterdam naar het Kroatische Split.

Olympische Zeilweek

Ieder jaar kan je in bij een vakantie in Split (Kroatië) de Olympische Zeilweek bezoeken. Dit jaarlijkse evenement duurt exact een week. De internationale topzeilers strijden in diverse categorieën tegen elkaar. Het evenement is bijzonder populair en daardoor ook drukbezocht. Mocht je van plan zijn om de Olympische Zeilweek te gaan bezoeken, boek dan ver van te voren een hotelkamer en vliegtickets.

Vliegtickets

Dagelijks vertrekken er vanaf het vliegveld Den Haag vluchten naar luchthaven Zračna luka Split (SPU). Hoe eerder je de vliegtickets boekt, des te goedkoper zal de prijs zijn. De Kroatische stad ligt op ongeveer twee uur vliegen van Nederland. Vanaf de luchthaven is het nog ongeveer dertig minuten rijden naar het centrum van Split. Je kan ook vooraf al vervoer regelen naar de stad, maar het is ook mogelijk om gebruik te maken van het openbaar vervoer of in een taxi te stappen.

Ontdek Split

De stad Split heeft onwijs veel te bieden voor zijn bezoekers. Het heerlijke Bačvice Beach is de perfecte plaats om even helemaal tot rust te komen, maar je kan ook een wandeling maken over de grote Riva boulevard. Cultuurliefhebbers raden wij een bezoek aan het prachtige Paleis van Diocletianus aan. In de stad zijn ook veel leuke cafés, barretjes en restaurants te vinden.

Zlatni Rat

In de zomerperiode kan de temperatuur in Split bijzonder hoog uitvallen, vergelijkbaar met de temperatuur aan de Spaanse kust of soms zelfs nog warmer. Vergeet daarom niet om je strandspullen mee te nemen. Elke dag kan je in Split op één van de veerbootjes stappen, deze brengen je naar één van de prachtige en rustgevende eilandjes in de buurt. Vooral het groene eiland Zlatni Rat is populair en zelfs wereldberoemd. Het witte zandstrand en de natuurrijke omgeving zorgen voor een unieke ervaring. Daarnaast kan je bij terugkomst in de haven één van de leuke clubs bezoeken voor een drankje.

Vakantie in Split (Kroatië)

Paleis van Diocletianus

Een van de bekendste bezienswaardigheden in Split is het Paleis van Diocletianus. Het gebouw bestaat al sinds de vierde eeuw voor Christus. Vooral de enorme grootte van het gebouw zal indruk maken op zijn bezoekers.

De Romeinse keizer Diocletianus gaf ooit nog de opdracht om het paleis te laten bouwen. Al ruim veertig jaar staat het paleis op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Hvar

Het mooie eiland Hvar kan ook met de veerboot worden bereikt en is voornamelijk in trek bij de jongeren. Dit komt omdat Hvar te boek staat als een feesteiland, je ziet hier dan ook veel dure jachten en discotheken. De clubs en de barretjes zijn vaak tot in de late uurtjes geopend.

Maar je kan ook gewoon gaan genieten van een ouderwetse stadscentrum, aangezien de oude stad nog altijd is ommuurd door stadswallen. Deze zijn daar geplaatst in de dertiende eeuw.

Stadspark Marjan

In West-Split is het prachtige stadspark Marjan te vinden. Je moet wel nog de heuvel op zien te komen, maar dan heb ook wat. Het stadspark staat bekend om zijn geweldige uitzicht, het mooiste van de hele stad. Vanaf de heuvel kan je het paleis zien, maar ook de blauwe zee en de eilanden in de buurt. In het park is ook een mini-dierentuin te bezoeken, wat natuurlijk ontzettend leuk is voor de kinderen.

Klimaat

Jij kan als reiziger in Split genieten van een mediterraan klimaat. In de zomermaanden is het meestal rond de 25 graden, maar je hebt ook uitschieters van boven de 30 graden. In de wintermaanden is het overdag vaak enkele graden onder nul. November is de maand met de meeste neerslag. Wij raden je daarom aan om tussen mei en september af te reizen naar het Kroatische Split. Vooral in mei en juni is het wat rustiger in de stad, in juli is er veel meer toerisme.

Vervoer in Split

Vanuit Split kan jij eenvoudig één van de Dalmatische eilanden bezoeken, aangezien er dagelijks vele veerboten vertrekken vanuit de haven. Een van de veerboten brengt de passagiers zelfs naar het Italiaanse Ancona. Een andere manier van vervoer is de bus, er vertrekken elke dag diverse bussen naar andere grote Kroatische en West-Europese steden. Maar je kan natuurlijk ook gewoon lekker gaan treinreizen, want binnen zes uurtjes ben je al in Zagreb.

Uit eten in Split

De gemiddelde prijzen van een stad zijn het gemakkelijkste te vergelijken in restaurants en cafés. Maar uiteindelijk is één ding overal hetzelfde: hoe beter de locatie, des te duurder de prijzen. Voor een heerlijk diner met vier personen ben je in Split om en nabij de zestig euro kwijt. In vergelijking met Nederland is dat natuurlijk spotgoedkoop!

Voor een pizza of een pasta ben je normaliter ongeveer vijf a zes euro kwijt, maar bij een toplocatie komt daar nog zeker vijftig procent bij. Vlees en visgerechten kosten ongeveer vijftien euro, terwijl je voor een salade een paar euro kwijt bent. Jij kan als toerist vanzelfsprekend zelf bepalen hoeveel je wilt uitgeven voor een diner. Bekijk trouwens ook even Tripadvisor voor de beste restaurants in de buurt.

Drankjes

Na een leuke dag wil je deze natuurlijk afsluiten met een drankje in een bar of een café. De bekende sterke dranken zijn echt overal wel verkrijgbaar. Het gaat om wereldbekende merken, maar ook lokale drankjes. Wil je liever een plaatselijk drankje drinken, bestel dan een ‘domaci’ drankje. Dit betekend namelijk plaatselijk en deze drankjes zijn meestal stukken goedkoper. Voor een biertje ben je ongeveer twee euro kwijt, terwijl een cocktail normaal gesproken rond de vijf euro kost en een wijntje vier euro. Een kopje koffie kost één euro.

Op vakantie of rondreizen in Kroatië ? Boek dan via een van onderstaande reisorganisaties:

 

0