blog
Heb ik een Visum Nodig voor mijn Bezoek aan Sri Lanka?

Heb ik een Visum Nodig voor mijn Bezoek aan Sri Lanka?

Visum Sri Lanka

Ook voor een vakantie of bezoek aan Sri Lanka, heb je een geldig visum nodig.  Bezoek je Sri Lanka zonder de bedoeling om aan het werk te gaan, dan heb je een toeristenvisum nodig. Dit visum is 30 dagen geldig en kan heel eenvoudig online worden aangevraagd via de officiële website van de Sri Lankaanse overheid.

Visum aanvragen

Een visum voor Sri Lanka kun je het best online aanvragen. Een visa-on-arrival is nog wel mogelijk, echter kost dit meer, duurt dit langer en de Sri Lankaanse overheid wil eigenlijk het liefst dat toeristen hun visum online aanvragen.

Het online aanvragen van je toeristenvisum is een simpele procedure die je hooguit 5 minuten werk kost. De aanvraag wordt direct verwerkt en na betaling van 30 dollar + administratiekosten, ontvang je binnen enkele minuten de visumbevestiging. Deze neem je mee en toon je bij aankomst in Sri Lanka aan de immigratiebeambte.

Let op:

Tot een paar jaar geleden was het aanvragen van een online visum voor Sri Lanka niet mogelijk. Toeristen kregen bij aankomst in Sri Lanka een gratis visum dat -net als tegenwoordig- 30 dagen geldig was. Het visum was toen nog gratis, maar dat is helaas niet meer het geval. Het streven van de Sri Lankaanse overheid is om het visum-on-arrival geheel af te schaffen. Wees wijs en vraag je visum dus online aan!

Kan ik het visum verlengen?

Ja, dat kan, maar niet online. Je kunt je visum tot maximaal 3 keer verlengen. Bij uitzondering kan het visum zelfs tot 6 maanden worden verlengd, echter zul je dan wel een goede reden moeten opgeven.

De enige locatie waar je een toeristenvisum kunt verlengen, is het hoofdkantoor van de Sri Lankaanse immigratiedienst. Voorheen was deze gevestigd in Colombo, tegenwoordig is het hoofdkantoor net buiten Colombo, in het plaatsje Battaramulla te vinden.

Immigratiedienst Sri Lanka – Battaramulla

immigratiedienstsrilanka

Bekijk de kaart op Google Maps

Procedure visum verlengen

De formulieren die nodig zijn voor het verlengen van je visum, zijn ter plaatse te verkrijgen en hoef je dus niet vooraf te downloaden. Je hebt twee pasfoto’s nodig die (net als in Nederland) aan een aantal regels dienen te voldoen. Buiten het kantoor van de immigratiedienst zijn genoeg kleine winkeltjes waar je voor een paar dollar de juiste pasfoto’s kunt laten maken. Tot slot heb je natuurlijk je paspoort nodig.

De procedure neemt ongeveer 3 to 4 uur in beslag en bestaat uit het inleveren van het formulier + paspoort, het betalen van je visum en het ophalen. Dit zijn steeds drie verschillende procedures en tussentijds zul je dus moeten wachten op de volgende stap in het proces. Weg gaan en de volgende dag je visum ophalen, is dus niet aan de orde.

Langer blijven dan het visum toestaat

Ben je helemaal weg van Sri Lanka en wil je wat langer blijven, verleng dan absoluut je visum. In tegenstelling tot veel andere Aziatische landen waar je met een kleine boete een zogenaamde “overstay” kunt afkopen, is dit in Sri Lanka niet aan de orde.

Wie langer in Sri Lanka blijft dan het visum toestaat, een zogenaamde overstay: is strafbaar. Je zult in dat geval een pittige boet krijgen, gedeporteerd worden en mogelijk zelfs een gevangenisstraf opgelegd krijgen.

Heb ik een retourticket of bewijs van doorreis nodig?

Veel landen doen er niet moeilijk over, wanneer je bij aankomst in het land nog niet beschikt over een retour- of doorreisticket. Sri Lanka is hierop echter een uitzondering.

Vrijwel alle vliegmaatschappijen die vliegen op Sri Lanka zullen controleren of je in het bezit bent van een retour- of doorreisticket. Heb je een enkele reisticket, dan zullen de meeste vliegmaatschappijen je weigeren.

Een visumtrip maken

Heb je het visum verlengd en wil je om welke reden dan ook, langer in Sri Lanka blijven, dan kun je een zogenaamde visumtrip maken. wel een prijzig grapje, want aangezien Sri Lanka een eiland is, gaat dit altijd per vliegtuig.

De meest nabijgelegen bestemmingen die zich lenen voor een visumtrip vanuit Sri Lanka zijn India, Thailand of de Maldiven. Voor India heb je ook weer een visum nodig, terwijl dit voor Thailand en de Malediven niet geldt. Voor de Malediven betaal je gemiddeld 200 dollar voor een retourticket en moet je 25 dollar voor je visum-on-arrival betalen.

Tickets vanuit Sri Lanka naar Bangkok in Thailand, kosten rond de 180 dollar. Bij aankomst in Thailand hoef je niet te betalen voor je visum.

0