blog
Een groene milieusticker voor alle milieuzones in Duitsland

Een groene milieusticker voor alle milieuzones in Duitsland

Als je met de wagen naar Duitsland reist, doe je er goed aan om een milieusticker aan te schaffen. Duitsland heeft namelijk al sinds het jaar 2008 meerdere milieuzones ingesteld ter bevordering van de luchtkwaliteit in de steden. Deze zones werden ook ingevoerd in de hoop dat het openbaar vervoer meer gebruikt zou worden. Milieuzones worden in het land als “umwelzones” beschreven. In deze zones mag je enkel rijden met een wettig vignet.

Een groene sticker, een gele sticker of een rode sticker

Afhankelijk van het voertuig waarmee je rijdt, ontvang je een andere soort milieusticker. Het toont de vervuilingsgraad van je wagen. Dit is onder andere gebonden aan de leeftijd van het voertuig en of het een benzinevoertuig is, of een dieselvoertuig. De meeste Duitse steden hebben een dieselverbod ingevoerd.

Met een rode milieusticker mag je niet binnen in een milieuzone. Dit is meteen de reden waarom een rode sticker afgeschaft is. Als je in aanmerking komt voor een rode milieusticker, mag je geen enkele milieuzone binnen. Ook wanneer je een gele sticker hebt, mag je meestal niet in het centrum van een stad rijden. Als je in het bezit bent van een groene sticker, betekent dit dat je voertuig het minst vervuilend is en dat je in elke milieuzone mag rijden.

Een milieusticker per kenteken

Als je een milieusticker bestelt, is deze verbonden aan je kenteken. Dit betekent dus dat je met hetzelfde groene vignet een onbeperkt aantal keren in de Duitse steden met milieuzone mag rijden. Wanneer je sticker echter niet meer leesbaar is, moet je wel een nieuw vignet kopen.

Milieuzones per stad

Als je niet door een milieuzone zal rijden wanneer je in Duitsland bent, dan hoef je geen groen vignet te bestellen. Het is dus enkel nodig als je echt in de milieuzones moet rijden. Wanneer je door een stad gaat rijden, zal je hoogstwaarschijnlijk een groene milieusticker nodig hebben. In de meeste Duitse steden heeft het stadsbestuur namelijk zones ingevoerd waar een officiële milieusticker nodig is, denk maar aan steden zoals Berlijn, München, Aken, Keulen, Leipzig, Hamburg, Bonn, Düsseldorf en nog vele andere steden.

Motoren zijn een uitzondering

Niet alle voertuigen hebben een groene milieusticker nodig om in een stad met milieuzone te rijden. Motoren zijn namelijk uitgesloten. Voertuigen die wel een sticker nodig hebben om door de zone te rijden, zijn: auto’s, vrachtwagens, campers en bussen.
Wat ook een uitzondering op de regel is, zijn voertuigen die in het bezit zijn van een officiële, Europese gehandicaptenparkeerkaart. Ook deze hebben geen milieusticker nodig. Een milieusticker Duitsland kopen doe je hier.

duitsemilieusticker

Let op voor boetes

Aangezien er in Duitsland al meer dan 80 zones zijn vastgelegd waar een milieusticker nodig is, is het aan te raden om een sticker te bestellen voordat je het land inrijdt. Wanneer je een milieuzone binnenrijdt zonder milieusticker, kan je een boete krijgen. Het bedrag van deze boete ligt vele malen hoger dan de prijs die je betaalt voor een sticker. Dergelijke boete bedraagt vaak 80 euro. Een officiële milieusticker kan je gemakkelijk online bestellen aan de lage prijs van 12,50 euro en wordt dezelfde dag nog verzonden! Betalen op de site is veilig. Er zijn zowel betaalmiddelen voorzien voor Belgen, als voor Nederlanders.

 

0