blog
Circus Maximus

Circus Maximus

Het Circus Maximus was een groot stadion wat zich in het centrum van Rome bevond. Hier kon je terecht voor het wagenrennen wat in die tijd een enorm populair was. Dit circus was de grootste renbaan die er in Rome te vinden was, vandaar ook de naam ‘Circus Maximus’. Het stadion werd in de 6e eeuw voor Christus gebouwd en lag tussen de Palatijn en Aventijn heuvels. Julius Ceasar gaf 50 voor Christus aan het stadion verder uit te breiden, omdat het volk meer van deze spelen wilden. De renbaan bereikte nu de maximale grootte: 600 meter lang en 225 meter breed en werd door een 217 meter lange verhoging wat zij de spina noemde.

Wagenrennen in Circus Maximus

Er werden niet alleen wedstrijden georganiseerd voor het wagenrennen, maar ook gladiatorengevechten en atletiekwedstrijden. Echter was het circus wel hoofdzakelijk bedoelt voor het wagenrennen. Op sommige dagen kon het aantal wedstrijden oplopen tot 100. De mannen die de wagens bestuurde werden ‘menners’ genoemd. Vaak waren dit mannen met een lage sociale status. Toch konden zij door de wagenrennen enorm beroemd worden en een hogere sociale status krijgen. De grootste menner die ze gekend hebben was Diocles, in 4257 races won hij er 1462.

Circus Maximus tegenwoordig

Tegenwoordig is er slechts nog maar een klein gedeelte van de tribune over. Van de renbaan is alleen nog een grasvlakte met de spina te zien en dient nu nog als park of trimbaan. Dat het een enorm circus was blijkt wel uit de aantallen die aanwezig waren toen hier het Italiaanse elftal gehuldigd werd toen zij wereldkampioen werden. Hier waren naar schatting zo’n één miljoen mensen aanwezig. In 2008 zijn er opgravingen geweest op deze locatie en de vondsten zijn nu te vinden in het Museo di Roma.

Andere Circussen in Rome

Het Circus Maximus was het grootste circus van de stad, maar er waren nog meerdere circussen te vinden. Door de grote populariteit voor vermaak was één circus namelijk niet voldoende om iedereen bezig te houden. Hieronder vind je de andere circussen uit Rome:

  • Circus Flaminus; te vinden op het Marsveld.
  • Circus Varianus
  • Circus van Nero; te vinden op de Vaticaanheuvel
  • Circus van Maxentis

Heb je al zin een een stedentrip naar Rome ? Kijk bij onderstaande specialisten op dit gebied en ga genieten van deze prachtige stad Rome.

 

 

0