blog
Sint-Pieterbasiliek

Sint-Pieterbasiliek

Bij een bezoek aan Rome moet toch zeker de Sint-Pieterbasiliek bezocht worden. De kerk werd tussen 1506 en 1626 gebouwd en ligt in Vaticaanstad, het kleinte land ter wereld wat geheel omringd wordt door Rome, aan het Sint-Pietersplein. De Sint-Pieterbasiliek is een belangrijk bedevaartsoord voor katholieken en de plaats waar de paus werkt. De kerk is gebouwd in de vorm van een Latijns kruis en met een lengte van 220 meter en breedte van 150 meter is het een gigantisch bouwwerk en tot 1989 de grootste kerk van de wereld. Doordat de basiliek zo groot is kunnen er 60.000 mensen tegelijkertijd binnen.

Binnenkant van de kerk

Sint-Pieterbasiliek

De buitenkant van de kerk ziet er al indrukwekkend uit, maar op het moment dat je binnenstapt kijk je jouw ogen uit. De muren, het plafond en de kunstwerken zorgen voor één groot kunstwerk. In de kerk zijn zo’n 395 beelden te vinden, maar de bekendste hiervan is de Pietà van Michelangelo. Dit is een marmeren beeld van Maria en haar zoon welke gesigneerd is door de kunstenaar zelf.

Onder de basiliek vind je tombes waar pausen, koningen en koninginnen begraven zijn. Er zijn meer dan honderd tombes te vinden onder de kerk. De imposante koepel van de kerk vind je boven de tombe van Sint-Peter. Deze wordt door vier zuilen omhoog gehouden en op elk van deze zuilen staat een beeld van een heilige in de sokkel. Het plafond van de koepel is ontworpen en gedecoreerd door kunstenaar Michelangelo.

Openingstijden

De Sint-Pieterbasiliek is alle dagen geopend, maar kent wel verschillende openingstijden gedurende het jaar. Daarnaast kent de koepel ook verschillende openingstijden.

  • April tot en met september: 07:00 tot 19:00
  • Oktober tot en met maart: 07:00 tot 18:00

Openingstijden koepel

  • April tot en met september: 08:00 tot 18:00
  • Oktober tot en met maart: 08:00 tot 17:00

Toegangsprijzen

De toegang tot de Sint-Pieterbasiliek is gratis, maar als je de koepel wilt bezoeken moet je wel entree betalen. Het is wel zo dat de wachtrijen enorm lang kunnen zijn voor de kerk. Je kunt er daarom voor kiezen om voorrangtickets aan te schaffen. Hiermee krijg je voorrang op de mensen die de kerk gratis willen betreden. Wat ook voor een verminderde wachttijd zorgt is het boeken van een begeleide tour. Deze tours krijgen ook voorrang op de niet-betalende bezoekers.

 

0