blog
Bezienswaardigheden rond het Gardameer in Italië

Bezienswaardigheden rond het Gardameer in Italië

Inhoud verberg

Hoewel de lokale steden niet groot zijn hebben veel van hen behoorlijk wat toeristische attracties. Liefhebbers van monumenten zullen zich hier zeker niet vervelen.

In tegenstelling tot het Comomeer zijn er aan het Gardameer niet veel oude Romeinse gebouwen open voor het publiek. Velen van hen zijn van buitenaf te zien, sommige zijn nu hotels. Verrassend genoeg zijn hier vrij veel gebouwen uit de Romeinse tijd bewaard gebleven, hoewel in de meeste gevallen alleen de overblijfselen van de muren op de begane grond bewaard zijn gebleven.

De meest interessante van dit soort gebouwen zijn:

Grotten van Catullus in Sirmione (Grotte di Catullo) 

Laat je niet misleiden door het algemene idee van oude ruïnes – in dit geval kunnen we een echt archeologisch park bezoeken met machtige muren en een interessant museum, allemaal in een van de meest pittoreske hoekjes van het meer. Het geheel is vrij groot, in tegenstelling tot sommige andere Romeinse gebouwen aan het meer.

Villa La Pergolana in Lazise

Is gebouwd op de plaats van een voormalig klooster, waarbinnen een voormalige Franciscaanse kerk bewaard is gebleven. Herbouwd in de 19e eeuw is het vandaag de dag in particuliere handen.

Villa degli Albertini in Garda

Vaak beschouwd als een van de mooiste aan het meer, onderscheidt het zich door de rode en gele kleur van de muren en interessante torentjes. Helaas is het niet toegankelijk voor het publiek.

Bezienswaardigheden rond het Gardameer in Italië

Villa Feltrinelli in Gargnano 

Gebouwd aan het einde van de 19e eeuw, het verrukte Mussolini, die hier meerdere jaren woonde. Momenteel herbergt het een luxe hotel.

Villa Bettoni in Gargnano-Bogliaco 

Werd gebouwd in de 18e eeuw en staat dichter bij een echt paleis dan bij een bescheiden burgerlijke woning. De huidige eigenaren maken het mogelijk om ruimtes te huren voor speciale feesten.

Vittoriale degli Italiani in Gardone Riviera 

Een van de meest interessante gebouwen aan het meer. Het werd herbouwd in de 20e eeuw en werd de droomresidentie van de controversiële schrijver en dichter Gabriele D’Anunzio. Zowel het interieur als de bijzondere tuin (met het graf van de schrijver en een aan land geplaatst oorlogsschip) zijn vandaag de dag te bezichtigen.

Kerken

De omgeving van het Gardameer heeft, net als de rest van Italië, heel wat interessante voorbeelden van sacrale architectuur. De meeste kerken (vooral in grote steden) zijn overdag open, al kunnen we soms gesloten tempels tegenkomen. Helaas zijn veel van de lokale kerken in de 19e eeuw grondig herbouwd, waardoor ze hun oorspronkelijke karakter hebben verloren – gelukkig zijn hier in ieder geval een paar barokke en zelfs middeleeuwse gebouwen bewaard gebleven.

De meest interessante zijn:

Kerk van St. Maria Magdalena in Desenzano (Duomo Di Santa Maria Maddalena)

Een van de weinige kerken aan het Gardameer waar je echte kunstwerken kunt zien. De gebouwen vertegenwoordigen de overgang van de renaissance naar de barok, en binnen zul je schilderijen zien van meesters als Andrea Celestia en Giovanni Battista Tiepolo. Het wordt soms ook een kathedraal genoemd.

Kerk van St. Anne in Sirmione (Chiesa di Sant’Anna della Rocca)

Een kleine kerk ingeklemd tussen het kasteel en de nabijgelegen huurkazernes maakt indruk met zijn ingewikkelde altaar en fresco’s uit de 16e eeuw.

Madonna del Frassino Sanctuary 

Ongeveer 3 kilometer van het centrum van Peschiera is er een plaats van Maria-devotie. In de 16e eeuw werd hier een beeld van Maria gevonden, dat werd aanbeden. De renaissancekerk en het klooster werden in de 19e eeuw volledig herbouwd.

Bezienswaardigheden rond het Gardameer in Italië

Kerk van St. Stephen in Malcesine (Parrocchia Di S. Stefano Malcesine) 

Elk jaar in februari wordt in deze tempel een speciale driedaagse dienst gehouden voor de zielen in het vagevuur, de zogenaamde. driedubbel. Op het historische altaar branden honderden kaarsen.

Collegiale Kerk van de Hemelvaart van de Heilige Maagd Maria in Arco (Collegiata dell’Assunta Arco) 

De monumentale tempel dateert uit de 17e eeuw en binnenin is een aantal historische meubels bewaard gebleven.

Kerk van de Hemelvaart van de Heilige Maagd Maria in Riva del Garda (Parrocchia Santa Maria Assunta Riva del Garda)

Een barokke tempel met een rijk interieur staat op de plaats van een middeleeuwse kerk.

Kerk van St. Benedictus in Limone sul Garda (Chiesa di San Benedetto Limone) 

Het is de moeite waard om deze kleine kerk binnen te gaan, omdat er binnen veel barokke kunstwerken bewaard zijn gebleven. De parochie promoot de cultus van Bl. Daniel Comboni (religieus, missionaris, anti-slavernij) geboren en gedoopt in Limone.

Voormalige Franciscaanse kerk en klooster in Gargnano (klooster van San Francesco Gargnano)

De kerk, die dateert uit de Middeleeuwen, heeft verschillende interessante kunstwerken bewaard. Je kunt ook enkele van de kloostergebouwen zien.

Kerk van St. Nicolaas in Gardone Riviera (Chiesa di San Nicola da Bari di Gardone Riviera) 

Direct naast de villa van Gabriel D’Annunzio staat de grote kerk van St. Nicolaas met prachtige rococo-fresco’s van Francesco Monti .

Kerk van de Aankondiging van de Heilige Maagd Maria Salo (Parrocchia Di Salo’ S. Maria Annunziata)

– Een van de mooiste tempels aan de Garda. Het vertegenwoordigt de overgang van de gotiek naar de renaissance, heeft een prachtig interieur vol monumenten (bv. fresco’s in de kapel van het Heilig Sacrament) en een gebeeldhouwd portaal.

Voormalige kastelen, forten en verdedigingsmuren

In de oudheid was het Gardameer een rustplaats voor Romeinse burgers in plaats van een versterkt gebied. Alles veranderde in de Middeleeuwen onder de heerschappij van de familie della Scala (Scaglieri). Haar vertegenwoordigers bouwden indrukwekkende kastelen in de omliggende steden, waarvan de meeste tot op de dag van vandaag bewaard zijn gebleven. Op veel plaatsen zijn ook vestingwerken uit de moderne en moderne tijd bewaard gebleven.

De meest interessante verdedigingsstructuren zijn onder meer:

Kasteel in Desenzano del Garda 

Gebouwd in opdracht van de familie della Scala, herbergt het tegenwoordig tentoonstellingen voor de jongste bezoekers.

Sirmione Castle 

Een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Italië, zeer interessant qua architectuur (het heeft een eigen aanlegsteiger). Momenteel is het open voor het publiek (er is een route langs de verdedigingsmuren uitgestippeld).

Venetiaanse en Oostenrijkse vestingwerken in Peschiera del Garda 

Dit is waarschijnlijk de meest indrukwekkende UNESCO- site aan het meer. Versterkt door de Venetianen, werd de stad een soort fort, gelegen op drie met elkaar verbonden eilanden. Tegenwoordig lopen toeristen langs de enorme oevers en bewonderen ze de uitzichten die zich vanaf hen uitstrekken.

Bezienswaardigheden rond het Gardameer in Italië

Kasteel en muren van Lazise 

Een korte trip waard zijn de wallen rond het stadje met twee bewaard gebleven poorten (St. Zeno’s Gate en St. Martin’s Gate). Het voormalige Scaligeri-kasteel is nu in particuliere handen.

Kasteel in Torri del Benaco 

Een ander landgoed van de beroemde familie Verona, in de 18e eeuw werd het omgevormd tot een oranjerie (een van de muren van het kasteel was geglazuurd). Er is nu een plaatselijk museum daar.

Malcesine Castle 

Het volgende van de della Scala-kastelen heeft waarschijnlijk de meest pittoreske locatie van alle vestingwerken aan het meer. Je kunt het bezoeken tijdens het toeristenseizoen.

Kasteelruïnes en forten in Nago-Torbole 

Het voormalige Penede-kasteel is gebouwd op de plaats van een oude uitkijktoren. Tegenwoordig, beschermd als een permanente ruïne, is het een punt van excursies vanuit Nago-Torbole. Er zijn ook verschillende forten uit de tijd van de Habsburgse overheersing (meestal verwoest en onbeveiligd) in de buurt.

Kasteel van Riva del Garda

Een van de meest noordelijke kastelen van della Scala verrijst in de buurt van de huidige haven. Door vele verbouwingen heeft het zijn vroegere karakter verloren.

Kasteelruïnes in Arco 

De overblijfselen van een middeleeuws fort op een pittoreske rots hebben eeuwenlang schilders en dichters geïnspireerd. Het voormalige landgoed van de lokale graven kan tijdens het toeristenseizoen worden bezocht (buiten het seizoen in het weekend). Zelfs als het kasteel gesloten is kun je proberen het iets lager gelegen park binnen te gaan.

Eilanden

Er zijn vijf eilanden in de wateren van het meer, waarvan er vier open zijn voor toeristen; Dit zijn:

Isola del Garda 

Van de Middeleeuwen tot het Napoleontische tijdperk was hier een klooster (aanvankelijk benedictijner, daarna franciscaner). Vervolgens kwam het eiland in handen van de aristocratie, wiens vertegenwoordigers er een villa bouwden, tegenwoordig Borghese-Cavazza genoemd.

De familie Cavazza is tot op de dag van vandaag nog steeds eigenaar van het gebied, maar het pand kan worden bezocht door een rondleiding te volgen.

Bezienswaardigheden rond het Gardameer in Italië

Isola del Sogno en Isola dell’Olivo 

Het zogenaamde “Eiland van Dromen” en “Eiland van Olijven” liggen enkele meters van de kust (in de buurt van Malcesine). In de zomer kun je hier te voet komen (het waterpeil daalt dan aanzienlijk). Dan worden de oevers van deze eilanden gebruikt als rotsstranden.

Isola di San Biagio 

Ook wel het eiland van de konijnen genoemd (naar de dieren die daar voorkomen), het heeft een privéstrand met een bar, beheerd door de nabijgelegen camping San Biagio.

Isola di Trimelone 

Het enige eiland dat gesloten is voor toerisme. Jarenlang, beheerd door het leger, werd het een stortplaats voor explosieven. Dat niet-ontplofte munitie geen legende is, ontdekten de buurtbewoners in de jaren vijftig, toen een onverwachte explosie leidde tot een brand die meerdere dagen aanhield.

Musea


Hoewel we hier geen museumcollecties zullen vinden op het niveau van Rome of Florence, moeten we toegeven dat het museumaanbod interessant is. In feite heeft elk van de steden zo’n (meestal kleine) instelling, die meestal de geschiedenis van de regio presenteert.

Enkele van de meest bezochte zijn:

Archeologisch Museum van Desenzano ( Museo civico archeologico Giovanni Rambotti

Het toont voorwerpen gevonden tijdens opgravingen in het gebied, voornamelijk de overblijfselen van een nabijgelegen nederzetting op palen uit de Polady-cultuur die op de UNESCO-lijst is opgenomen.

Museum voor Visserij en Lokale Tradities in Peschiera del Garda

( Museo della Pesca e delle Tradizioni Lacustri) – In het voormalige fort kun je exposities zien die verband houden met de beroepen die kenmerkend zijn voor deze regio.

Bardolino Wine Museum ( Wijnmuseum) 

Een klein lokaal museum dat de geschiedenis van de wijnproductie presenteert, maar met de mogelijkheid om lokale producten te proberen. Het is beter om de tour van tevoren te boeken.

MAG Museo Alto Gardo

Gevestigd in een voormalig kasteel, naast tentoonstellingen gewijd aan de geschiedenis van de regio, heeft het ook een tentoongestelde collectie schilderijen.

Bezienswaardigheden rond het Gardameer in Italië

Lemon “Castle” in Limone Sul Garda

Een showplantage van citroenbomen in een historisch gebouw uit de 18e eeuw.

Museum van het kindje Jezus in Gardone Riviera

Privécollectie van heilige sculpturen die Jezus als kind uitbeelden.

MUSA Salo Museum

Gelegenheid om kennis te maken met de moeilijke geschiedenis van de regio en de kunstwerken van lokale kunstenaars. Momenteel in renovatie – zal in april 2019 in gebruik worden genomen in gerenoveerde interieurs.

Hoe kun je het Gardameer bezoeken?


Ondanks een goed ontwikkeld netwerk van lokale verbindingen, moeten we een paar basisregels onthouden (vooral als we in de winter of de herfst naar het Gardameer komen):

Het meer is vrij lang en in het laagseizoen kan de mogelijkheid om van de ene oever naar de andere over te steken beperkt zijn. In de zomer kunnen we kiezen uit veerverbindingen, maar je moet wel wat tijd uittrekken om per boot te reizen (bijv. van Garda naar Desenzano meer dan een uur). Bovendien varen schepen niet vaak.

Als je met de auto reist, bedenk dan dat je in het seizoen een probleem kunt hebben met het vinden van een, of een goedkope, parkeerplaats. De centra van de lokale steden zijn dan meestal afgesloten voor verkeer – het is beter om een ​​paar straten verderop een vrije ruimte te zoeken. Er zijn soms gratis parkeerplaatsen, maar die zijn niet standaard gratis- meestal betalen we niet voor het eerste uur (soms twee), de volgende kosten 1,50 tot 3 €.

Busverbindingen zijn een goede manier om de omgeving te verkennen, maar houd er rekening mee dat dienstregelingen vaak weinig te maken hebben met de daadwerkelijke aankomsttijd van de bus. Chauffeurs zijn regelmatig te laat, maar ze kunnen ook gerust een paar minuten eerder vertrekken.

Wanneer kun je het Gardameer het beste bezoeken?


Het hangt allemaal af van wat je op het meer wilt doen. Als je de meeste tijd in het water wilt doorbrengen dan moet je juli of augustus overwegen, maar dan moet je ook rekening houden met de een grote menigte, die dat ook wilt. Bedenk echter wel dat Garda, zelfs in hete zomers, geen temperaturen hoger dan 26 graden bereikt.

Bovendien moet je je bewust zijn van het feit dat kleine stadjes aan het meer geen duizenden toeristen tegelijk kan ontvangen en in de zomer gewoon uit hun voegen barsten. Wie rust zoekt, moet daarom bijvoorbeeld in maart al naar Garda gaan.

Helaas onderbreken veel musea of ​​faciliteiten die open zijn voor het publiek buiten het seizoen hun activiteiten en kan het blijken dat we het plaatselijke museum of het middeleeuwse kasteel niet kunnen bezoeken. Gelukkig zijn de beroemdste bezienswaardigheden (Grotte di Catullo, Vittoriale degli italiani) of grote musea altijd open.

Neerslag is een apart probleem. Interessant is dat het gemiddelde aantal regenachtige dagen in een maand aan het meer vergelijkbaar is met het hele jaar en dat varieert van 5 tot 9 dagen. De kans dat je een paraplu moet gebruiken is het grootst in april, mei en juni en het kleinst in februari en juli. Ook is het de moeite waard om op het aantal zonuren per maand te letten. De echte “zonnige piek” is van half april tot september (200 tot 300 zonuren), terwijl november, december en januari minder dan 100 zonuren hebben.

Wandel- en fietsroutes


Net als aan het Comomeer hangt hier veel af van de individuele gemeenten. Sommigen van hen hebben veel geld geïnvesteerd in het creëren van speciale promenades of schilderachtige routes voor voetgangers en/of fietsers, bij anderen kunnen we lange wandelingen beter vergeten (lopen op smalle Italiaanse bermen van drukke wegen is een nogal twijfelachtig genoegen).

Bardolino richt zich daarentegen weer op fietsers en biedt onder meer de Wijnroute (16,50 km) tussen de belangrijkste wijngaarden van de regio. Veel fietsroutes zijn voorbereid door de autoriteiten van de gemeenten Desenzano en Peschiera del Garda.

In de omgeving van Arco en Riva is een uitzonderlijk uitgebreid netwerk van routes te vinden. Er zijn aparte routes geselecteerd voor mountainbikes en racefietsen. Voetgangers hebben plekken om te wandelen en de meer ervaren lopers zullen er op lange routes zeker van kunnen genieten.

0