blog
Forum Romanum

Forum Romanum

Het Forum Romanum was het centrum van Rome in de oudheid. In de glorietijden van het Romeinse Rijk gebeurde hier alles: politiek, religie, juridisch en commercieel. Voordat het forum het centrum van de stad werd was het een open terrein tussen de heuvels Paletijn, Veila, Capitool en Esquilijn. Een drassig veld wat op dat moment alleen voor begrafenissen werd gebruikt. Deze begraafplaats bleef hier tot ongeveer acht eeuwen voor Christus. Hierna kwam er een nederzetting om het open terrein en dit zou het startsein zijn voor het Forum Romanum.

Forum Romanum tegenwoordig

De Romeinen hadden van de vlakte in eerste instantie een marktplaats gemaakt en na verloop van tijd werd deze omringd door belangrijke gebouwen. De tempels, marktplaats en andere gebouwen zorgden ervoor dat dit het bruisende centrum werd van Rome, maar na de 7e eeuw is er veel verloren gegaan van dit ooit zo belangrijke centrum. Dit komt door aardbevingen en plunderingen. Veel marmer wat hier gebruikt was, is gebruikt voor de bouw van de Sint-Pieterskerk in Vaticaanstad. Toch is er nog voldoende te zien van het voormalige centrum. Denk hierbij aan de zuilen van de tempels van Castor en Pollux. Achter deze twee zuilen vind je de Curia. Deze werd in 80 voor Christus gebouwd als Senaatsgebouw en werd in 44 voor Christus herbouwd door Julius Ceasar.

Triomfbogen

Naast alle ruïnes zijn er ook twee triomfbogen te vinden op het Forum Romanum. Dit zijn de boog van Titus (81 na Christus) en de Boog van Septimus Severus (203 na Christus). De eerstgenoemde boog was een herdenking voor de overwinning op de joden in 71 na Christus. De laatstgenoemde was een geschenk aan de keizerlijke familie.

Openingstijden en tickets

Het Forum Romanum is dagelijks geopend van 09:00 tot één uur voor zonsondergang. Het makkelijkste is om op locatie te vragen wat de sluitingstijd van die dag is, dan weet je precies hoe laat zij zullen sluiten. Een ticket kost €6,-.

Als je meer informatie wilt over het Forum Romanum, dan kan je de website raadplegen. Hier kan je veel informatie vinden over de geschiedenis van de Romeinen, belangrijke personen en hun religie. Je kunt er zelfs informatie vinden over de medische instrumenten die zij toentertijd gebruikte. De website is zeker een aanrader voor mensen die zich eerst goed willen verdiepen in de Romeinen voordat zij het forum gaan bezoeken.

Een stedentrip Rome kun je boeken bij onderstaande geselecteerde reisaanbieders

 

0