blog
Pantheon in Rome

Pantheon in Rome

Het Pantheon in Rome is een antieke tempel welke uit de 2e eeuw dateert. In het jaar 27 voor Christus was het eerdere pantheon gebouwd, maar deze werd door een brand in het jaar 80 verwoest. Het is momenteel één van de best bewaarde gebouwen uit de Romeinse Tijd. Dit komt mede doordat het gebouw omgedoopt werd als kerk en altijd in gebruik is gebleven. Toen het katholieke geloof het grootste geloof voor de Romeinen werd gingen veel tempels verloren. Aangezien de tempel nu als kerk fungeerde bleef deze in gebruik en werd deze goed onderhouden.

Van paleis naar kerk

Zoals gezegd is dit de redding geweest van het pantheon en daar mogen wij als bezoekers geluk van spreken. In 609 schonk keizer Phocas de tempel aan paus Bonifatius IV. Deze doopte het paleis om tot kerk, waardoor wij hier nu nog steeds van kunnen genieten. Hierna fungeerde de kerk in de Renaissance nog als begraafplaats.

Het dak van het Pantheon

Het meest bijzondere van het Pantheon is het dak. Hier zit namelijk een gat in wat voor een mooie lichtinval zorgt. Nu vraag je jezelf vast af wat de reden voor dit gat is en het zal je waarschijnlijk verbazen waar het daadwerkelijk voor is. Het beschermt het gebouw namelijk tegen aardbevingen. Het zorgt ervoor dat de koepel soepel blijft. Het dak was voorheen bekleed met brons, maar in opdracht van paus Urbanus VIII is dit verwijderd en gebruikt voor het graf van Petrus in de Sint-Pieter Basiliek. Dit werd als een grof schandaal gezien.

Openingstijden en tickets van het Pantheon

Het pantheon is dagelijks geopend van 08:30 tot 19:30 en op zondag van 09:00 tot 18:00. De toegang is gratis. Toch is het handig voordat je het pantheon gaat bezoeken op de website te kijken. De openingstijden en prijzen zouden eventueel gewijzigd kunnen zijn.

Piazza della Rotonda

Op het moment dat je het Pantheon gaat bezoeken kan je hier gelijk het Piazza della Rotonda aan vastplakken. Dit is namelijk het drukbezochte plein wat voor het Pantheon ligt. Hier kan je gelijk een goede indruk krijgen van het Pantheon en goed van buiten bekijken. Bij het zicht van de oude tempel word je als het ware gelijk terug in de tijd genomen. In het midden van dit plein vind je de Pantheonfontein welke in 1575 werd geplaatst. Op vraag van paus Clemens XI werd er nog een Egyptische obelisk toegevoegd aan de fontein.

Heb je al zin in een stedentrip naar Rome ? Check dan hieronder de speciale aanbiedingen:

 

0