Rondreizen of vakantie op Mauritius

Rondreizen of vakantie op Mauritius

Mauritius is een eiland gelegen in de Indische Oceaan, zo’n 800 kilometer ten oosten van Madagaskar. Het eiland staat bekend om haar schoonheid: de mooie zandstranden en koraalriffen. Ook heeft het land verschillende mooi bergen, kleine vissersdorpjes en enkele suikerplantages. Het land is 70 kilometer lang en 40 kilometer breed. Samen met eiland Rodrigues en het Franse eiland Réunion behoort Mauritius tot de eilandengroep Maskaren.

Rondreizen of vakantie op Mauritius

Het land heeft haar naam te danken aan de Hollanders: het eiland is vernoemd naar Prins Mauritius, zoon van Willem van Oranje. Mauritius is ook het eiland van de dodo. De dodo is een van de meest bekende uitgestorven dieren. De grote loopvogel kwam alleen voor op Mauritius en is waarschijnlijk rond 1693 uitgestorven. Sinds die tijd zijn veel mensen gefascineerd door de dodo.

 

Rondreizen of vakantie op Mauritius

 

 

Het klimaat in Mauritius

De zomer in het Afrikaanse land valt van december tot en met maart. Wanneer we in Nederland winter hebben, hebben zij daar dus zomer. Tijdens de zomer is het gemiddeld rond de 30-31 graden Celsius. Het daalt ’s nachts tot een temperatuur van zo’n 21-23 graden Celsius. In de zomer valt er ook meer regen dan in de winter. Enkele zomerdagen liggen de straten blank van het water.

Mauritius ligt op de route voor orkanen, maar het land wordt maar zelden getroffen door natuurgeweld. Het komt maximaal acht keer per eeuw voor. Met de hedendaagse technieken worden orkanen echter al tijdig voorspeld en worden er voldoende maatregelen getroffen door de autoriteiten. Mocht je op het moment van een orkaan op vakantie zijn in het Afrikaanse land, volg dan de instructies van de lokale autoriteiten.

Rondreizen of vakantie op Mauritius

Het zeewater is het gehele jaar rond de 24-28 graden Celsius. Het land wordt daarom ook drukbezocht door snorkellaars en duikers.

Taal in Mauritius

Engels is de officiële landstaal, maar in de praktijk wordt dit weinig gesproken. Er wordt voornamelijk Creools gepraat: een afbakening van de Franse taal. Wel zijn de meeste Mauritianen tweetalig. Je kunt vrijwel iedereen dus wel in het Engels aanspreken.

Bevolking in Mauritius

Mauritius is een zeer dichtbevolkt land. Het is zelfs één van de meest dichtbevolkte landen ter wereld. De helft van de inwoners woont in de hoofdstad, Port Louis. De inwoners van het land zijn zeer divers, van Afrikaanse slaven tot arbeiders uit India. Ook wonen er nog afstammelingen van Europese kolonisten en Chinese handelaars. Er zijn daarmee ook verschillende godsdiensten in het land. Het meest voorkomende geloof is het hindoeïsme, gevolgd door het christendom en de islam.

Stranden in Mauritius

Mauritius heeft veel verschillende parelwitte stranden met prachtig helderblauw water. Het is aan de ene kant van het eiland nog mooier dan aan de andere kant.

Noorden

De stranden in het noorden en in het westen van Mauritius zijn het meest geliefd onder toeristen. De meest bekende toeristenplek is Grand Baie. Naast stranden kun je daar ook lekker op stap. Ook Pereybere is een populaire strandbestemming. Je kunt hier niet op stap en is hier ook iets rustiger. Trou aux Biches is ook een vrij rustig strand.

Rondreizen of vakantie op Mauritius

Westen

In het westen van Mauritius liggen de stranden Flic en Flac en Tamarin. Flic en Flac is een bekende plaats met twee leuke discotheken nabij (Shots en Teasers). Er worden in Shots regelmatig leuke festivals georganiseerd, met verschillende artiesten uit Europa. Zo is de Nederlandse DJ Funk’D meerdere keren hier te gast geweest.

Tamarin is een relatief rustig strand waar je ook kunt genieten van de ultieme rust.

Zuiden

In het zuiden ligt ook nog een populair strand: Le Morne. Er worden hier ook met regelmaat kitesurf evenementen georganiseerd. Het waait hier namelijk harder dan in het westen of in het noorden. Nabij het strand vind je bovendien het prachtige Black River Gorges National Park.

Rondreizen of vakantie op Mauritius

Oosten

Ook in het oosten worden regelmatig surfevenementen georganiseerd. Hiervoor geldt ook dat het harder waait dan in het westen of noorden van het land. Het veruit mooie strand in het oosten van Mauritius is Blue Bay. Het water is hier kraakhelder en het strand is prachtig wit. Er worden hier ook veel boottochten georganiseerd. Een kleine tip: neem brood mee voor de vissen. Als je gaat snorkelen kun je brood aan de vissen geven. Ze eten dit dan letterlijk uit je handen!

Bezienswaardigheden in Mauritius

Mauritius heeft naast mooie stranden ook een aantal leuke bezienswaardigheden. De hoofdstad heeft veel te bieden, maar ook zijn er verschillende natuurparken waaronder Black River Gorges National Park en Casela. Bij laatstgenoemde park kun je ook op de foto met tijgers.

Coin de Mire en Ile Plate

In het noorden van het land liggen twee prachtige eilanden, genaamd Coin de Mire en Ile Plate. Vanuit Grand Baie kun je een boottocht boeken naar de twee eilanden. Vaak vaar je met een catamaran richting de eilanden. Op Ile Plate kun je heerlijk snorkelen of duiken voor de liefhebber. Er zwemmen verschillende exotische vissen in het water rondom dit eiland.

Maheswarnath

Nabij Grand Baie ligt het plaatsje Triolet. Het is het langste dorp van het eiland en hier vind je de grootste hindoetempel van het land. In het weekend trekken er veel locals naar de tempel om fruit, bloemen en rijst te offeren.

Rondreizen of vakantie op Mauritius

Les 7 Cascades

Les 7 Cacades is een natuurgebied met prachtige heuvels, mooie planten en verschillende watervallen. De Tamarind Falls zijn het hoogtepunt van het park.

Sir Seewoosagar Ramgoolam Botanical Garden

Halverwege de achttiende eeuw kwam er een botanische tuin in het land. Je vindt er verschillende indrukwekkende waterlelies, kruiden en planten. Ook zijn er verschillende monumenten in de botanische tuin geplaatst, waaronder het Chateau de Mon Plaisir en een oude suikermolen.

Casela World of Advertures

Casela is een prachtig dierenpark met onder andere zebra’s, apen, vogels, leguanen, tijgers en jaguars. Je kunt er met een tijger op de foto, maar je kunt er ook ziplinen of quadrijden. Als je minder actieve activiteiten wilt doen kun je er ook voor kiezen om met een bus een tour te maken. Je komt dan langs diverse diersoorten en je kunt het op je gemak bekijken.

Ile des Deux Cocos

Ile des Deux Cocos is een prachtig eiland vol met luxe. Je kunt hier een boottour naar toe boeken en je kunt op locatie genieten van een heerlijke maaltijd. Het eiland ligt in het zuidoosten van het land.

Le Morne Brabant

Le Morne Brabant is zowel het schiereiland in het zuidwesten van het land als een grote berg. Bij Le Morne Brabant werd tijdens de slavenhandel regelmatig een tussenstop gemaakt. Aan het einde van het slaventijdperk hebben een aantal slaven zichzelf van het leven beroofd. Een expeditie rees naar eiland af om hen te informeren dat de slavernij was afgeschaft. Een deel van de slaven had dit verkeerd begrepen en sprong van de berg af.

Trou aux Cerfs

Trou aux Cerfs is een slapende vulkaan nabij de stad Curepipe. De krater is diagonaal ongeveer 350 meter. De natuur hier is ook ronduit prachtig.

Grand Bassin

Grand Bassin, officieel: Ganga Talao, is een groot meer in het midden van Mauritius. Er staat op deze plek een enorm hindoestaans beeld (god Shiva). Ook zijn er verschillende tempels in de buurt van Grand Bassin. Houd er rekening mee dat je geen schoenen aan mag in de tempels. Er lopen ook verschillende apen los rond, dus kijk uit voor je spullen.

Maison Eureka

Maison Eureka is een koloniale woning die werd gebouwd omstreeks 1830. In 1986 werd het landhuis gerenoveerd en opengesteld voor het publiek. In de omgeving vind je verschillende watervallen en palmbomen.

Seven Coloured Earths

In Chamarel vind je de ‘Seven Coloured Earths’. Zoals de naam al verklapt zijn dit zeven verschillende soorten aarde: rood, bruin, violet, groen, blauw, paars en geel.

Bazar Central

In de hoofdstad vind je een grote overdekte markt. De bezoekers komen vanuit het hele eiland. Je vindt er onder andere diverse soorten fruit, groenten en specerijen.

Champs de Mars

Paardenracen is een populaire sport in Mauritius. Er wordt hier ook grootschalig gegokt op de paardenraces. Het is vooral in het weekend een drukbezochte plek. Nabij Champs de Mars kun je ook heerlijk genieten van het lokale eten.

Rondreizen of vakantie op Mauritius

Signal Mountain

Signal Mountain is een hoge berg in Mauritius die relatief gemakkelijk te beklimmen is. Er is een pad aangelegd, zodat je naar boven kunt lopen. Eenmaal bovenop de berg kun je genieten van een prachtig uitzicht over de hoofdstad. Je kunt het beste aan het einde van de middag heen gaan. Je kunt dan genieten van zonsondergang en ook kun je zien hoe de lichten allemaal aangaan in Port Louis. Vanaf de berg heb je ook uitzicht over Champs de Mars, de racebaan voor paarden.

Duiken tijdens een vakantie Mauritius

Mauritius is een leuke locatie voor duikers. De meest duikactiviteiten vinden plaats in het westen van het land. Er zijn 200 soorten koraal en ook zwemmen er verschillende vissoorten rond in de zee. Rondom Mauritius zwemmen onder andere schildpadden, octopussen, zeekreeften, haaien, dolfijnen en afhankelijk van het seizoen ook walvissen. In het water liggen ook verschillende scheepswrakken.

Rondreizen of vakantie op Mauritius

De beste periode om te duiken is in de maanden oktober tot en met april. Het is dan zomer en het water is dan iets warmer dan in de wintermaanden. Tijdens de overige maanden kun je ook wel duiken, maar het zicht is dan wel iets minder. Check van te voren het weer of het veilig is om de te duiken.

Eten en drinken

Mauritius heeft een zeer rijke keuken. De meeste gerechten zijn met rijst en pittige groenten, maar je kunt er ook Mauritiaanse roti eten. Op de markten kun je genieten van verschillende soorten fruit, van papaja’s tot watermeloenen tot passievruchten. Mauritianen zijn gek op koffie. Meestal vullen ze dat aan met vanillearoma. Vanille is een van de grootste export producten van het land.

Rondreizen of vakantie op Mauritius

Visum

Voor een vakantie korter dan drie maanden ben je geen visum nodig.

 

Al zin in rondreizen op Mauritius?

Vergelijk hier direct alle reizen naar Mauritius.