blog
Waarom naar Toscane gaan?

Waarom naar Toscane gaan?

Toen de verfilming van Frances Mayes’ “Under the Tuscan Sun” uitkwam in 2003, was het idee dat Toscane inderdaad een plaats was van romantiek, chianti wijn, olijven, aromatische keuken en, natuurlijk, zonneschijn diep in onze hersenen verankerd. Tegenwoordig bezoeken veel reizigers deze glorieuze streek in het noordwesten van Italië om aan de drukte van Rome of Milaan te ontsnappen en in plaats daarvan het Italiaanse platteland in je op te nemen. De combinatie van kastelen, wijnhuizen, hotels, elegante cipressen, trapsgewijze heuvels en uitgestrekte wijngaarden is gewoon hemels.

De tijd lijkt te vertragen op deze moeiteloos idyllische plek. En wat is een betere manier om tot rust te komen dan te genieten van een glas wijn of het eten van zelfgemaakte gnocchi onder de Toscaanse zon?

3 Beste dingen om te doen in Toscane, Italië

Nippen van plaatselijke wijnen en brood dippen in net geperste smeuïge olijfolie is een van de belangrijkste dingen om te doen in deze Italiaanse streek. Gelukkig zijn er talloze wijnhuizen waar je dat kunt doen, zoals Ciacci Piccolomini d’Aragona in Montalcino en Castello del Trebbio in Florence. En over Toscaanse stadjes gesproken, er zijn een handvol stadjes die de moeite waard zijn om te verkennen – Siena en Lucca om er een paar te noemen. Als je tenslotte een grappige foto wilt maken, is een uitstapje naar het stadje Pisa met zijn kantelende torre een must.

1. Florence

Toscane

Firenze, de hoofdstad van Toscane, is bekend om zijn renaissance kunst en architectuur. Je kunt naar de top van de Duomo klimmen, je vergapen aan Botticellis in de Uffizi Galerij, een rondleiding door de Galleria dell’Accademia maken en door de Boboli Tuinen slenteren voor een voorproefje van de 13de tot en met de 16de eeuw.

Maar deze stad is niet alleen voor kunst- en architectuurkenners: Er zijn schilderachtige winkeltjes, heerlijke restaurants en decadente hotels. En met zijn rode daken, geplaveide straatjes en smalle steegjes is het ook een heel schilderachtige plaats om een paar dagen door te brengen. Wandel zeker naar de top van het Piazza Michaelangelo, dat aan de overkant van de Ponte Vecchio ligt, voor een ongelooflijk uitzicht over de stad en live muziek. Neem een fles wijn mee en kijk naar de zonsondergang – die wil je niet missen. Meer informatie over deze stad vind je in onze reisgids voor Florence.

2. Siena

Toscane

Siena wedijvert met Florence om de titel van de charmantste stad van Toscane. Terwijl Firenze bekend staat om zijn Renaissance invloed, is Siena het toonbeeld van de gotiek, en je zult merken dat bijna ongerepte gotische architectuur de stad vult. Een van Siena’s belangrijkste bezienswaardigheden staat ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO: Het adembenemende Piazza del Campo is een stadsplein dat aan de voet van drie majestueuze heuvels ligt. Als je er toch bent, klim dan naar de top van de Torre del Mangia (een deel van het Palazzo Pubblico) voor een ontzagwekkend uitzicht over Siena.

Wat musea betreft, vinden bezoekers het Museale di Santa Maria della Scala en het Museo Archeologico elk een paar uur van hun tijd waard. En wat kerken betreft, raden recente reizigers aan er verschillende te bezoeken: de kathedraal van Siena (of Il Duomo) voor zijn schoonheid; de kathedraal van de Assunta voor het omringende landschap; en de Abbazia di Monte Oliveto Maggiore voor zijn wijnkelder.

En als je behoefte hebt aan een pauze van de stad, ga dan naar een van Siena’s termes. Vaak over het hoofd gezien heeft Siena talrijke thermale warmwaterbronnen en baden die dateren uit de tijd van de Etrusken en Romeinen. Van de Termes di Siena wordt gezegd dat ze therapeutische en natuurlijke genezende eigenschappen hebben en ze zijn omgeven door glooiende heuvels en adembenemende landschappen.

3. Lucca

Toscane

Dit stadje ligt in noordwest Toscane en op minder dan 20 mijl van Pisa. Het is beroemd om zijn 16de-eeuwse muren – recente reizigers raden aan er bovenop te fietsen voor het mooiste uitzicht. Of overweeg naar de top van de Guinigi toren te klimmen, waar je de hele stad kunt overzien. Er is ook een weergave van de Duomo, die de Cattedrale di San Martino heet.

Luca wordt ook geprezen om zijn geboortezoon Giacomo Puccini, die opera-meesterwerken componeerde als “Madame Butterfly” en “La Bohème”, dus kunst is er in overvloed. En kunstliefhebbers raden aan even binnen te wippen in L.U.C.C.A. (Lucca Center of Contemporary Art) of elk derde weekend van de maand langs de kunsttentoonstelling op de Piazzetta San Carlo te slenteren om plaatselijke kunstwerken te bekijken.

Winkelliefhebbers opgelet: Lucca staat erom bekend dat het enkele van de beste openluchtmarkten van Italië heeft, vooral de Antiekmarkt waar je een overvloed aan sieraden en meubels vindt. De Antiekmarkt wordt elk derde weekend van de maand gehouden in de buurt van de Duomo van Sam Martino, Piazza Antelminelli en San Giusto en San Giovanni. De Ambulante Markt, elke woensdag en zaterdag van 8 tot 13 uur, is ook een leuke plek om vintage, plaatselijke handgemaakte voorwerpen te vinden tegen lage prijzen.

Aan de rand van de stad vind je parken met veel groen en bankjes, een perfecte plek om je benen te laten rusten na een lange dag van bezienswaardigheden bekijken en winkelen.

De reisspecialisten voor Italië:

 

0