Rondreizen door Congo

Rondreizen door Congo

Gezond weggaan voor rondreizen door Congo

Veel mensen vinden het wat beangstigend om een land als Congo rond te reizen. Het is immers een land waar over het algemeen niet veel over bekend is, maar waarover men wel weet dat er bepaalde ziekten heersen. We kunnen je zeker gerust stellen. Met de juiste voorzorgsmaatregelen en goede informatie op zak kun je prima een mooie rondreis door Congo maken.

Sterker nog, een rondreis door Congo is zelfs aan te raden. Het land heeft ontzettend veel moois te bieden en je kan je opmaken voor een gegarandeerd unieke vakantie. De volgende zaken zijn belangrijk om gezond te blijven tijdens je rondreis door Congo.

Er zijn 2 landen in Afrika met de naam Congo.

1) Congo Brazzaville ( officieel Republiek Congo en met de hoofdstad Brazzaville)
Voormalig Franse Kolonie

2) Congo Kinshasa ( officieel Democratische Republiek Congo ,voorheen Zaïre, met de hoofdstad Kinshasa)
Voormalig Belgische Kolonie

Onze aanbevelingen gelden voor beide Congo’s. Lees daarnaast ook het bericht van Artsen Zonder Grenzen

Goed verzekerd onderweg met een rondreis Congo

Het is heel belangrijk om vooraf aan je vertrek een goede verzekering voor je rondreis door Congo af te sluiten. Je hebt in elk geval een goede dekking nodig voor repatriëring en medische kosten die je eventueel maakt in het land. Je gaat er natuurlijk niet vanuit dat er iets gebeurt tijdens je rondreis door Congo, maar het is goed om voor alle zekerheid wel rekening te houden met medische calamiteiten.

Langs de huisarts voor je rondreis Congo

Ook een bezoek aan de huisarts is een must voordat je aan je rondreis door Congo begint. Je bent verplicht om een vaccinatieboekje mee te nemen naar Congo. Het is namelijk zo dat je het land niet in mag wanneer je deze niet kunt overleggen. Hierin moet in elk geval aangegeven staan dat je bent gevaccineerd tegen gele koorts. Echter, er zijn nog enkele inentingen die bijzonder aan te raden zijn als je op rondreis door Congo gaat. Het is goed om de volgende vaccinaties ook te halen: tetanus, polio, meningokokken meningitis (A & C), buiktyfus, hepatitis A en difterie.

Als je een ziekenhuis moet bezoeken

Als je goed gevaccineerd op rondreis door Congo gaat, dan ga je er natuurlijk niet vanuit dat je alsnog een ziekenhuis moet bezoeken. Echter, een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom is het belangrijk om te weten waar je het best terecht kunt als je op rondreis door Congo een ziekenhuis moet bezoeken. In de meeste gevallen zijn de ziekenhuizen niet van de beste kwaliteit en kan je er eigenlijk niet rekenen op professionele zorg.

Het best kan je gaan naar een ziekenhuis in de plaats Lubumbashi of in de plaats Kinshasa. Hier staan de ziekenhuizen het best aangeschreven. Het allerbeste ziekenhuis is het Centre Médical de Kinshasa.

Let op wat je eet en drinkt

In veel landen is het belangrijk om goed op te letten wat je nuttigt. Dit geldt ook zeker als je op rondreis door Congo bent. Het is op de eerste plaats belangrijk om geen water uit de kraan of een bron te drinken. Het is aan te raden uitsluitend te drinken uit flesjes die volledig gesloten zijn en die je zelf opent of doe geopend worden in jouw bijzijn.

Dit geldt niet alleen voor water, maar voor alle drankjes. In veel restaurants wordt het zogenaamde bushmeat aangeboden. Het is om twee redenen niet aan te raden om dit te bestellen. Op de eerste plaats kan je er een tropische ziekte aan overhouden en op de tweede plaats gebeurt het vaker dat je dan een beschermde diersoort opgediend krijgt zonder dat je het weet.

Veel voorkomende aandoeningen

Congo is een land waar de malariamug huishoudt. Het is dan ook belangrijk om te slapen met een klamboe om het bed, of een zogenaamd muskietennet. Daarnaast is het goed om een middel op de huid te smeren dat muggen op afstand houdt. Bilharziose is een ziekte die je kan oplopen van water. Het is niet aan te raden om in stilstaand water te pootjebaden of zwemmen. Cholera komt ook veel voor in Congo. In de meeste gevallen vinden de uitbraken plaats in de zogenaamde sloppenwijken. Het is dan ook niet aan te raden hierheen te gaan.

Als je dit toch wilt, was dan voortdurend je handen. Er zijn dieren die je kunnen besmetten met hondsdolheid wanneer zij je bijten. Het gaat in Congo om apen, honden en katten. Als je gebeten wordt, dan moet je direct een ziekenhuis bezoeken. Tot slot komen HIV/Aids en Hepatitis B en C veel voor. Houd hier rekening mee bij eventueel seksueel contact.

REPUBLIEK CONGO BRAZZAVILLE

Odzala National Park

De nog vrijwel niet door toeristen bezochte Republiek Congo of Congo Brazzaville ligt in het Congo Basin in het hart van donker Afrika. Het Congo Basin is het tweede grootste aaneengesloten regenwoud ter wereld. Een uitgestrekt gebied met dichte, ongerepte regenwouden, rivieren en “bais” (openingen in het regenwoud) waar spectaculaire dieren leven als laagland gorilla’s, chimpansees, bos olifanten, bongo’s, rode penseelzwijnen en bos buffels.

Rond de hoofdstad Brazzaville liggen heuvels begroeid met gras en weelderige vegetatie. Naar het noorden richting de evenaar liggen de uitgestrekte regenwouden van het Congo Basin. In dit fascinerende gebied liggen twee Nationale Parken, Odzala-Kokoua en Nouabele-Ndoki.

Odzala-Kokoua National Park

Het in 1935 door de Fransen opgerichte 13.600 km² grote Odzala is een van de oudste en tevens minst bekende parken van Afrika. Het ligt in het noorden van het land op de grens met Gabon. In het park, dat is opgericht om de regenwouden en de wilde dieren die daar leven te beschermen, komen meer dan 100 zoogdieren en ruim 430 soorten vogels voor waaronder grote aantallen laagland gorilla’s, chimpansees en bosolifanten.

In het park worden momenteel 2 comfortabele kampen (Lango Camp en Ngaga Camp) gebouwd die ieder plaats bieden aan 6 geïnteresseerden. Vanuit de kampen, die u beiden bezoekt, wandelt u over de savanne, door rivieren en dichte regenwouden, maakt u gorilla trackings, kijkt u vanaf observatieplatforms naar wilde dieren in de “bais”, vaart u met piroques over regenwoud rivieren en maakt u (night) game drives op zoek naar wilde dieren.

Nouabele-Ndoki National Park

Nog noordelijker ligt het in 1993 opgerichte en 4.000 km² grote Nouabele-Ndoki National Park. Dit park ligt op de grens met de Centraal Afrikaanse Republiek waar het overgaat in het Dzangha-Sangha National Park. Net als Odzala leven in dit park grote aantallen laagland gorilla’s, chimpansees, bos olifanten, bongo’s, bos buffels en ruim 300 soorten vogels.

In het park iggen twee eenvoudig kampen, Mbeli Bai Camp en Mondika Camp. Vanuit de afgelegen kampen maakt u gorilla trackings, wandelt u door het regenwoud en verkent u de ongerepte jungles per pirogue.

Nouabele-Ndoki kunt u heel goed combineren met een bezoek aan Dzangha-Sangha National Park in de Centraal Afrikaanse Republiek.

Voor de beste tijd om een Safari te maken kunt u vinden op deze speciale pagina: Beste reistijd Safari trip

Bekijk ook de pagina’s en reisverslagen van:

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Uitgestrekte en ongerepte regenwouden op uw Congo reizen

Een van de meest unieke Wildlife bestemmingen in Afrika is misschien wel Congo Brazzaville. Dit nog maar weinig bezochte land ligt in het “Congo basin” in Centraal Afrika. Een uitgestrekt gebied vol rivieren, savannes, moerassen en regenwouden waar nog grote aantallen laagland gorilla’s, chimpansees en bosolifanten voorkomen

Je reisorganisatie voor Congo Brazzaville is Sundowner Wildlife Holidays