blog
De Colombiaanse regenboogrivier

De Colombiaanse regenboogrivier

Tijdens een rondreis door Colombia kan je eigenlijk niet om de Colombiaanse regenboogrivier heen. Dit is dé trekpleister van het land, en dat is ook niet heel vreemd. Een dergelijke natuurverschijning kan je nergens anders vinden, en de rivier mag dan ook met trots de titel ‘Mooiste Rivier ter Wereld’ dragen. Het natuurwonder is te vinden in de provincie Meta, in Nationaal Park Serranía de la Macarena. De rivier kent, naast de originele naam Caño Cristales, nog diverse andere namen. Zo wordt de rivier ook wel de Colombiaanse regenboogrivier, de rivier die is weggelopen uit het paradijs en de rivier van vijf kleuren genoemd. Uiteindelijk gaat het allemaal om dezelfde bijzondere rivier.

De Colombiaanse regenboogrivier

De unieke rivier van Colombia

Het grootste deel van het jaar is de Colombiaanse regenboogrivier heel normaal. Dit wil zeggen, de rivier ziet er gewoon uit zoals de meeste rivieren op de wereld. De omgeving blijft prachtig, maar aan het water is niets bijzonders te zien. Tussen het natte seizoen en het droge seizoen bestaat een korte periode waarin het rivierwaterpeil sterk daalt. In deze periode kunnen de zonnestralen de algen en mossen ‘aanraken’ in het water. De algen en mossen voelen de zon en komen daardoor direct tot bloei. Dit gebeurt in bizar grote aantallen tegelijk, waardoor er een schilderij van eindeloos veel tinten in de rivier ontstaat. De kleuren zijn fel en eigenlijk heel onnatuurlijk. Denk aan felgeel, vuurrood, felroze en knalgroen.

Wanneer kan je de Colombiaanse regenboogrivier bewonderen?

Caño Cristales, de Colombiaanse regenboogrivier, is drie maanden per jaar te zien, maar dit kan uitlopen tot vijf maanden. Als je heel zeker wilt zijn dat je tijdens je rondreis door Colombia de prachtige kleuren kunt aanschouwen, dan is het nodig om je reis te plannen in juli, augustus of september. Afhankelijk van het weer zijn de kleuren ook in oktober en november nog te zien, maar je neemt dan natuurlijk wel het risico dat het schouwspel alweer verdwenen is.

Ga naar de rivier met een tour

De Colombiaanse regenboogrivier is op ongeveer 100 kilometer van Bogota te vinden, de hoofdstad van het land. De rivier ligt in een vrij geïsoleerd natuurgebied dat niet heel gemakkelijk te bereiken is, in een mooi nationaal park. Vanuit Bogota kan je het best naar de plaats La Macarena vliegen. Deze plaats ligt het meest dichtbij. Het is wel mogelijk om er met het openbaar vervoer naartoe te rijden, maar het openbaar vervoer in het land is niet erg betrouwbaar. Het best neemt je dus even het vliegtuig. In La Macarena worden speciale tours georganiseerd voor mensen die de Colombiaanse regenboogrivier willen bewonderen. Je gaat er dan per ezel of te paard naartoe. Het is wel mogelijk om zelfstandig te gaan, door over de gemarkeerde paden te wandelen.

De meest mooie foto’s

Een rondreis door Colombia levert je de meest unieke, en misschien zelfs ongeloofwaardige, foto’s op als je een bezoek brengt aan de Colombiaanse regenboogrivier. Ben jij er al klaar voor?

Vergelijk direct alle rondreizen naar Colombia:

 

0