blog
Metro en Taxi’s in New York

Metro en Taxi’s in New York

Hoe ga je om met Metro en Taxi’s in New York

New York is een grote stad en je wilt tijdens een stedentrip natuurlijk wel gemakkelijk van A naar B komen. Je kan dan ook eenvoudig in één van de vele taxi’s stappen, deze zijn te herkennen aan de gele kleur. Zodra jij in de taxi stapt zal de meter beginnen bij 2,50 dollar, maar er komt nog ongeveer één dollar aan toeslagen bij. Vervolgens kost iedere 800 meter nog een 50 cent. Het kan ook voorkomen dat iedere minuut 50 cent kost, maar alleen in de spits.

Jij kan eenvoudig herkennen of een taxi bezit is of niet, wanneer het bordje bovenop de taxi is verlicht kan jij hem aanhouden. Het is ook mogelijk om een limousine te huren, maar dan moet je wel rekening houden met veel hogere prijzen.

Bij aankomst op het JFK Airport kan jij ook in de taxi stappen, maar wij raden je aan om dan alleen gebruik te maken van de gele taxi’s. Er zijn op het vliegveld ook illegale taxi’s actief en daar moet je beslist geen zaken mee doen. Mocht je een taxi te duur vinden, dan kan je reizen met de AirTrain, metro of de shuttlebus vanaf het JFK Airport. Er rijden in het centrum van New York rond de twaalfduizend taxi’s, deze zijn te herkennen aan de gele kleur. Maar er zijn ook groene taxi’s aanwezig, deze mogen uitsluitend klanten oppikken in de buitenwijken van New York.

Taxi aanhouden in New York

Een taxi aanhouden in New York is een simpel, je hoeft eigenlijk alleen maar je hand in de lucht te steken. Je kan aan het brandende lichtje bovenop de taxi zien of deze vrij is. Mocht er geen lichtje branden, dan zit er helaas al iemand in en moet je op de volgende wachten. Echter hoef je nooit lang te wachten, want er rijden bijzonder veel taxi’s in de wereldstad.

Let op, zeg nooit wat jouw bestemming is voordat je plaatsneemt in de taxi. Door pas in de taxi te zeggen waar je heen wilt gaan kan de taxichauffeur je nooit weigeren. Stel het is een bestemming die te ver weg is of juist dichtbij, dan kan het nog wel eens voorkomen dat een taxi gewoon doorrijdt en dat willen wij natuurlijk niet hebben. En nog een handige tip, ga altijd aan de juiste kant van de weg staan. In dat geval hoeft de taxi niet te keren en dat kan flink wat geld schelen.

Tips voor een taxi in New York

Als jij met veel mensen reist dan is het verstandiger om een shuttlebus te boeken. Dit scheelt niet alleen veel geld, je kan ook met iedereen tegelijk in dezelfde bus plaatsnemen. Deze manier van reizen is ook slimmer als jij met veel bagage op pad gaat.

In de avonduren zijn de taxi’s net wat duurder, ongeveer 50 cent. Deze regel geldt tussen 20:00 uur en 06:00 uur. Het is wel een stuk veiliger om in de avonduren met de taxi te reizen. Daarnaast worden er extra kosten gerekend voor reizen in de spitsuren (16:00 uur tot 20:00 uur).

Afrekenen kan in de taxi met contant geld, maar ook met een creditcard (bijvoorbeeld Visa of Mastercard). Normaliter krijgen de taxichauffeurs een fooi van 20 procent. Betaal jij met een creditcard, dan kan jij op het betaalscherm eenvoudig aangeven hoe hoog de fooi is die jij wilt geven.

Uber als alternatief

In New York kan jij ook gemakkelijk reizen met een Uber. Wil jij gebruik maken van deze dienst, dan zal je de applicatie van Uber even moeten downloaden. Een Uber is niet per definitie veel goedkoper, maar je zal wel sneller een vervoersmiddel tot je dienst hebben.

Hoe werkt de Metro in New York?

In New York kan je als toerist ontzettend veel beleven. Je wilt dan ook zoveel als mogelijk uit jouw tijd in de wereldstad halen. In dat geval is lopen niet het beste idee. Er rijden namelijk door New York ook diverse metrolijnen, die de bezoeker snel van A naar B brengen. De metro in New York is erg goedkoop en stopt bij nagenoeg alle populaire bezienswaardigheden in Manhattan. Je kan ook in de taxi stappen, dit is alleen veel duurder en duurt vaak ook nog een stuk langer. De metrohaltes zijn eenvoudig te herkennen. Let op, het gaat om een ondergrondse metro. Bekijk hieronder nog veel meer handige informatie over het reizen met de metro in New York.

Wat kost de metro in New York?

Kies jij voor een enkele rit met de metro dan ben je 2,75 dollar kwijt voor een kaartje. Scan jouw kaartje bij de poortjes en loop vervolgens door naar het juiste perron. Je kan met een enkele ritkaart zolang blijven zitten als je zelf wilt, maar zodra je bent uitgecheckt is het niet mogelijk om opnieuw met dezelfde metrokaart te reizen.

Het is ook mogelijk om een MetroCard te kopen en daar zelf een bedrag op te zetten. Zet jij meer dan 5,50 dollar op de MetroCard dan ontvang je tien procent extra reistegoed. Stel jij zet 20 dollar op de kaart, dan kan je met 22 dollar gaan reizen door New York.

Onbeperkt reizen door New York

Als je voor een langere tijd in New York bent dan is het slimmer om een Unlimited MetroCard aan te schaffen. De onbeperkte metrokaarten zijn verkrijgbaar voor een bepaalde periode. Een week onbeperkt reizen met het openbaar vervoer kost 31 dollar, maar dan hoef je nergens meer aan te denken. Daarnaast zijn er ook speciale pakketten te koop, waarmee je een Unlimited MetroCard koopt maar ook toegang krijgt tot een aantal attracties en bezienswaardigheden in de Amerikaanse stad.

Hoe werkt de MetroCard?

Wij kennen in Nederland de OV-chipkaart en de New Yorkse MetroCard lijkt daar wel enigszins op. Je moet het kaartje door de gleuf halen en vervolgens zal het poortje een geluidje maken. Je kan nu doorlopen naar het perron. Er zal een bedrag van 2,75 dollar van de MetroCard gehaald worden, dit is namelijk wat een enkele rit kost. Wij raden je aan om voldoende saldo op jouw account te zetten, anders moet je de metrokaart steeds opnieuw opladen. De Unlimited MetroCard is een nog betere keuze, aangezien je dan onbeperkt door New York kan reizen en uiteindelijk goedkoper uit zal zijn dan de kosten van een enkele rit.

MetroCard kopen voor in New York

Ieder metrostation in New York beschikt over meerdere automaten waar kaartjes gekocht kunnen worden. De machines zijn eenvoudig, alleen zal op een gegeven moment om een postcode worden gevraagd. Dit is onhandig, aangezien deze stap niet overgeslagen kan worden. Vul daarom een random postcode in. De metrokaart kan met cashgeld worden afgerekend of met een creditcard. Daarna kan je het metrokaartje uit de bak onder het touchscreen pakken.

De New York MetroCard kan je ook online aanschaffen bij één van de aanbieders. Je krijgt het metrokaartje dan binnen enkele werkdagen thuisgestuurd. Kies jij voor deze optie, doe dit dan wel ruim voor vertrek aangezien het zomaar kan voorkomen dat de post vertraging oploopt.

Saldo controleren op de MetroCard

Een veelvoorkomende fout bij de toeristen in New York is de MetroCard niet voldoende opladen. Na een tijdje heb je hoogstwaarschijnlijk geen idee meer hoeveel geld er nog op de metrokaart staat. Het poortje zal bij te weinig saldo niet openen. Dit is heel onhandig, aangezien er veel New Yorkers met de metro reizen en achter je zullen staan bij de poortjes. Check daarom regelmatig even je saldo op de MetroCard. Daarnaast zal je ook steeds zien wat het saldo is zodra je hebt ingecheckt. Bij de betaalautomaten op de metrostations kun jij simpel en snel jouw saldo bekijken en mocht het nodig zijn ook gelijk de metrokaart opladen. Dit is allemaal niet van toepassing op gebruikers van de Unlimited MetroCard in New York.

De hele dag door reizen met de metro

De metro in New York zal het hele jaar doorrijden. 365 dagen per jaar en 24 uur per dag kan je plaatsnemen in de metro. Je hoeft ook zeker niet te rennen voor een metro, aangezien de metrolijnen zeer regelmatig rijden. Er komt om de twee minuten een metro, er zijn uitzonderingen van tien minuten. In de avonduren raden wij toeristen aan om geen gebruik te maken van de metro, het kan dan een stuk onveiliger zijn. Kies daarom na 23:00 uur voor een taxi. Een taxirit is duurder, maar je hoeft je geen moment zorgen te maken over jouw veiligheid. In de nacht rijden de metro’s nog ongeveer om de twintig minuten en zijn de metrostations erg rustig.

 

Dé reisorganisaties voor New York:

0