blog
Vijf bezienswaardigheden in Cuba die op je bucket list moeten komen

Vijf bezienswaardigheden in Cuba die op je bucket list moeten komen

Wie aan Cuba denkt, denkt aan oldtimers, felgekleurde huizen, dansbare muziek, Cuba Libre en sigaren. Maar ook aan het communistische regime, waardoor het land zo erg verschilt van andere landen in de Caribische regio. Eén ding is zeker. Cuba is een unieke vakantiebestemming en een reis naar dit Spaanstalige land zal je niet snel vergeten. Na het lezen van dit artikel ben je klaar om jouw koffers te pakken en in het vliegtuig te stappen als een ware Cuba-expert. Dit zijn de vijf mooiste bezienswaardigheden in Cuba.

‘Half of my heart is in Havana’

Dat is de songtekst van Camila Cabello’s nummer ‘Havana’. Het is eigenlijk een opgave om NIET een stukje van je hart in Havana te laten. Deze stad, de hoofdstad van Cuba, is bijzonder bezienswaardig. Vooral het oude hart van Havana, ook wel ‘La Habana Vieja’ genoemd. In dit gedeelte van de stad vind je veel historische gebouwen, zoals de kathedraal waar Columbus begraven heeft gelegen en de typische kleurrijke huizen van Cuba. Laat je rondrijden is één van de vele Amerikaanse oldtimers die de stad rijk is. Hoewel je natuurlijk het meeste meekrijgt als je wandelt of fietst.

Duik in de ‘tuinen van de koningin’

Als je niet bang bent voor haaien en krokodillen én het op-twee-na grootste rif ter wereld wilt bewonderen, dan moet je de ‘Jardines De La Reina’ (de ‘tuinen van de koningin’) bezoeken. Je moet daarvoor wel duiken. De tuinen bestaan namelijk uit zacht koraal op de bodem van een geweldig heldere zee. Vanwege de zwakke stroming en het warme water kunnen zelfs ongeoefende duikers hier een poging wagen. En de haaien…. Die doen je niets. Ze zijn gewend aan de duikers en voelen zich zelden bedreigd aangezien dit rif al jarenlang beschermd natuurgebied is.

Paradijselijk strand

Van het water naar het strand. Met een binnenlandse vlucht bereik je het eilandje Cayo Largo del Sur. Hier vind je de meest paradijselijke stranden. Eén van de mooiste stranden is Playa Paraiso. Het water is azuurblauw en het zand heeft de structuur van poedersuiker. Veel reizigers omschrijven Playa Paraiso als ‘de hemel op aarde’. Het lange strand is gemakkelijk te bereiken per shuttle bus of per boot.

Een vleugje geschiedenis

Als je geïnteresseerd bent in de recente geschiedenis van Cuba moet je zeker een bezoek brengen aan één van de militaire musea die Cuba rijk is. Cueva de los Portales in San Diego de los Banos is zo’n museum. Het museum lijkt nog niet ontdekt te zijn door het massatoerisme en dit maakt het des te meer bijzonder. In dit grotmuseum was het hoofdkwartier van Che Guevara gevestigd tijdens de Cubacrisis in 1962. In die tijd plaatste de Sovjet Unie raketten in Cuba, die gericht waren op de Verenigde Staten. Dit was Castro’s antwoord op de Amerikaanse invasie van de Varkensbaai. Wil je een stoer verhaal om indruk te maken op je collega’s bij de koffietafel? Dat ga je hier zeker verkrijgen.

Genieten in het tropische regenwoud

Het zou zonde zijn om het Caribisch gebied te verlaten zonder een verblijf in het tropische regenwoud. In het nationale park Alejandro de Humboldt kan je onder begeleiding van een gids prachtige wandelingen maken. Om deze bezienswaardigheid te bereiken moet je geen last hebben van wagenziekte. De twee uur durende rit vanuit het stadje Baracoa is op zijn mist hobbelig te noemen. Maar – dan heb je ook wat. UNESCO heeft het nationale park zelfs op de werelderfgoedlijst gezet, vanwege de ongerepte biodiversiteit.

Als je naar Cuba reist, is het handig om enkele tips te kennen over dit eiland. Hier volgt een lijst met tips en weetjes over Cuba!

Opletten met goedkope sigaren

Op Cuba is het kopen van sigaren een echte trekpleister. Laat je echter niet verleiden door er in de straten goedkope sigaren te kopen. De kans is groot dat deze sigaren nep zijn, of gestolen. Dergelijke sigaren kunnen op de luchthaven in beslag genomen worden.

Cuba ontdekken via een huurauto

Een auto huren in Cuba is één van de beste manieren om het eiland te zien. Hierbij moet je echter rekening houden met enkele zaken. Laat de benzine niet te laag worden voordat je het bijvult, want je zal merken dat veel benzinestations gesloten zijn.

Een goede manier om inzicht te krijgen in het eiland is om een lokale bewoner op te pikken, want het is zowel veilig als één van de gemakkelijkste manieren om meer te weten te komen over Cuba.

Donaties in ziekenhuizen en resorts

Donaties op het gebied van elementaire dagelijkse benodigdheden zoals kleding, zeep, shampoo, enzovoort, zijn er altijd in trek. Zet deze af in ziekenhuizen of in kerken en vermijd het storten of geven van geld in Cuba voor bepaalde doelen.

Eten en drinken op Cuba

Eten in Cuba heeft de neiging nogal flauw te zijn, want er zijn niet veel kruiden beschikbaar. Terwijl het water er over het algemeen veilig is, is flessenwater aan te raden. Dit wil niet zeggen dat het eten er oneetbaar is, maar als je van eenvoudige smaken houdt, zoals zout, peper of pikante saus, is het aan te raden om dit zelf te voorzien.

Betalen in Cuba

De munteenheden in Cuba zijn de (CUC) Cubaanse convertibele peso en de (CUP) Cubaanse peso. Wissel geld alleen in het hotel en vermijd het wisselen van geld op straat. Er zijn bijna geen geldautomaten te vinden in Cuba, waardoor het aan te raden is om genoeg geld voor een dag te wisselen.

Accommodaties op Cuba

De accommodaties variëren op het hele eiland van 5 sterren all inclusive hotels, tot budget appartementen. Om de meest authentieke Cubaanse ervaring mee te maken, is verblijven in een Casa Particular aan te raden. Deze Cubaanse versie van een bed and breakfast is niet alleen goedkoop. Het is ook een uitstekende manier om de Cubaanse cultuur en sfeer waar te nemen bij de vriendelijke en gastvrije gezinnen in Cuba. Tevens kan je op deze manier het alledaagse leven in Cuba ervaren.

Bedelaars en straatverkopers

Bedelaars en straatverkopers komen vaker voor in de grotere steden van Cuba, zoals Havana en Santiago de Cuba. Ze zijn meer hinderlijk dan wat dan ook. Als je gewoon nee zegt of hun negeert, zullen ze uiteindelijk verdwijnen. Als je echter geld geeft aan één van hen, zal je snel omringd worden door andere bedelaars en straatverkopers. In dat geval zullen ze zeer volhardend zijn.

Criminaliteit en persoonlijke veiligheid

Net zoals overal ter wereld, heerst er op Cuba criminaliteit. Als je wat verstandig bent en je hoofd er bij houdt, komt alles goed en zal je persoonlijke veiligheid niet in het gedrang komen. De misdaad is in Cuba over het algemeen erg laag. Daarom wordt dit eiland beschouwd als een zeer veilige bestemming.

Internet op Cuba

Internet is in Cuba aanwezig. Alleen is het er niet overal te vinden. Ook kan het op sommige plaatsen duur zijn. De meeste resorts bieden echter wel toegang tot internet aan.

Neem zonnebrandcrème mee van thuis

Neem benodigdheden zoals zonnebrandcrème, insectenwerende middelen en andere diversen van thuis mee. Je kan ze ook kopen aan het hotel en in de straten, maar als toerist ga je hiervoor zeer veel betalen.

Geniet van je reis in Cuba

Over het algemeen is Cuba een vrij relaxte bestemming die niet tegenvalt. Problemen die zich tijdens je vakantie Cuba kunnen voordoen, kunnen over het algemeen overal plaatsvinden. Door bovenstaande 10 tips te gebruiken, kan je onvoorziene problemen beperken en meer genieten van de fantastische resorts en stranden van Cuba.

De Cuba reisspecialisten

0