Rondreizen door Azië, Beleef het avontuur!

Rondreizen door Azië, Beleef het avontuur!

Rondreizen door Azië staat bij velen op de bucketlist.

rondreis door Azie

Daarom hebben we besloten een uitgebreid artikel over de mooiste landen en plekken in Azië op goedkoperondreis.com geschreven.

Omdat Azië erg groot is hebben we enkel de meest populaire bestemmingen opgenomen in dit artikel. Bereid je je voor om tijdens je rondreis door Azië de landen Japan, Indonesië, Israël, Thailand en Turkije te bezoeken dan is dit “het” artikel voor jou!

Dit artikel bevat ruim 5000 woorden en heeft een gemiddelde leestijd van 10 minuten.
Om het wat overzichtelijker te maken kan je hieronder direct naar het land waarover je graag meer wilt lezen.

 

Over Azië

Azië, het continent met een rijke cultuur, vriendelijke mensen, ontspannen leefwijze en de gouden glimlach die je zeker vaak zult zien als je gaat rondreizen door Azië. Wil je eindelijk de stap zetten en een reis boeken naar een van de mooiste gebieden ter wereld? Treed in de voetsporen van Vasco da Gama, de Portugese ontdekkingsreiziger die dit continent voor het eerst bereikte vanaf Europa. Hij reisde rondom Afrika en kwam uit in Azië. Helaas stierf hij op zijn laatste reis in India.

Het woord ‘Azië’ komt vanuit het Grieks, waar rond 440 voor Christus voor het eerst aan het Perzië werd gerefereerd. De eeuwenoude beschaving op dit continent liepen in de oudheid ontzettend voor op hoe wij in Europa leefden. De cultuur, economie en de samenleving in bijvoorbeeld China maar ook in Japan en India was al veel verder. Ook de wetenschap in deze landen liep voor op de westerse beschaving. Inmiddels zijn grootmachten als China en Japan ook niet meer weg te denken en hebben hun plaats in de wereldeconomie stevig opgeëist.

Veel oude beschavingen zijn te ontdekken op rondreizen door Azië

In totaal vind je op het continent maar liefst 48 verschillende landen. Daarvan maken Rusland, Turkije en Kazachstan voor een deel onderdeel uit van het Europese continent. Omdat het continent zo enorm groot is, kun je er ontzettend veel verschillende culturen ontdekken. Zo zijn er landen die meer ‘westers’ georiënteerd zijn, maar ook landen waar je van het echte ‘Azië-gevoel’ kunt genieten. De temperaturen zijn ontzettend divers. Van een echt ijskoud klimaat in Siberië tot aan de tropische temperaturen in zuidelijk India.

Veilig rondreizen door Azië

Als je van plan bent om te gaan rondreizen door Azië, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de regels en adviezen omtrent vaccinaties. Op de website van de GGD kun je per land bekijken welke reisadviezen worden gegeven en welke vaccinaties je minimaal nodig hebt om gezond weer terug te komen. In veel landen zorgen muggen ervoor dat ziektes worden verspreid, maar ook slechte(re) hygiëne is een grote oorzaak van veel maag- en darmklachten en andere (reis)ziektes.

Ga je bijvoorbeeld een reis maken met de Trans Siberië Express, dan kom je door Mongolië. Het advies is in dit geval om je toch minimaal in te enten tegen Hepatitis A en een DTP-prik te halen (Difterie, Tetanus en Polio). Ook wordt het advies gegeven om minimaal een aantal zakjes ORS mee te nemen tegen uitdroging, diarreeremmers en anti-insectenmiddeltjes. Het is belangrijk om voor je op reis gaat, de voorwaarden nog eens na te gaan. Op die manier weet je zeker dat je veilig op reis gaat en ook weer veilig en gezond thuis komt.

 

Rondreizen door Azië met de trein

 • De langste treinreis ter wereld – Trans Siberië Express
 • Nog veel meer mooie routes over het spoor
 • Tips voor het maken van een ‘Expres-reis’

De langste treinreis ter wereld – Trans Siberië Express

Over de bijna mythische Trans Siberië Express zijn genoeg boeken geschreven. Denk bijvoorbeeld aan het bekende ‘Murder on the Orient express’ van koningin van de complotten, Agatha Christie. En dat is natuurlijk ook niet zo verwonderlijk, aangezien de langste treinroute van de wereld je dwars door Azië brengt. De reis brengt je op genoeg prachtige plekken om je te voorzien van een levenslange inspiratie.

Stap je aan boord van de Trans Siberië Express, dan vertrek je vanuit Moskou, Rusland en reis je dwars door het noordelijke gedeelte van Azië om uiteindelijk uit te komen in Vladivostok. De reis gaat over een spoor van 9287 kilometer en  heb je te danken aan de Russische Tsaar Alexander de Derde, die al in 1891 begon met het aanleggen van de kilometer lange spoorlijn. Uiteindelijk werd het spoor in 1916 voltooid en was daarmee op dat moment de langste spoorlijn aan een stuk.

Nog veel meer mooie routes over het spoor

Naast de Trans Siberië Express zijn er nog een aantal andere, bijzondere treinreizen te maken. Een goede tip als je denkt aan het maken van prachtige reis in Azië, is bijvoorbeeld de Trans Mongolië Express. Die reis vertrekt vanuit Moskou en neemt je helemaal mee naar Beijing, China. Minder bekend wellicht, maar niet minder bijzonder is de BAM; de Baikal-Amur Express, die je ook van Moskou naar Vladivostok brengt, maar dan via Tynda en het noordelijk gelegen Baikalmeer.

Tot slot kun je ook nog kiezen voor een reis van Moskou naar Beijing, maar dan via Mantsjoerije. De Trans Mongolië Express rijdt je dwars door Mongolië, maar met de Trans Mantsjoerije Express doe je net weer een ander gedeelte van Azië aan.

Tips voor het maken van een ‘Expres-reis’

Denk je erover om via een van de bovengenoemde bijzondere treinreizen Azië te ontdekken? Let er dan wel op dat de kwaliteiten van de treinen die worden ingezet op de verbindingen, kunnen verschillen. Natuurlijk worden er op alle reizen prima wagons ingezet, maar de treinen die het beste uit de bus komen zijn die op het traject van de Trans Siberië Express worden ingezet. Dit is natuurlijk ook wel de bekendste route, waar jaarlijks vele reizigers hun avontuur binnen de ‘Oriënt’ mee beginnen. Iedere wagon heeft een eigen medewerker die verantwoordelijk is voor de passagiers op de wagon.

Als er iets aan de hand is, moet je je bij deze ‘provoknik’ melden. Houd er rekening mee dat je voor ieder onderdeel op het hele traject een apart kaartje nodig hebt. Er is dus in principe geen ticket voor de gehele reis. Ook moet je beschikken over een visum om als toerist door Rusland en de rest van de aangesloten landen te reizen.

Boek op tijd je tickets en regel je visum, want de routes zijn populair en zitten vrij snel vol. Reserveer zo’n anderhalve maand voordat je wilt vertrekken, je kaarten. Je kunt het beste reizen om het hoogseizoen heen. In het voorjaar heb je kans om nog een beetje sneeuwlandschap mee te pakken, en in het najaar is de natuur op z’n mooist. Ook kan het in de winter nog best koud zijn in Rusland, terwijl je in de zomer op hoge temperaturen in China kunt rekenen.

 

Welke landen kan je bezoeken tijdens je rondreis door Azië?

 

Speciale aandacht voor Japan, Indonesië, Israël, Thailand en Turkije

Zoals hier boven al te lezen valt, is Azië een groot continent met in totaal 48 verschillende landen die deel uitmaken van het continent. Hieronder wordt specifiek ingegaan op rondreizen door Japan, Indonesië, Israël, Thailand en Turkije. Je zult zien dat je met deze greep uit alle Aziatische landen, al een heel divers beeld krijgt.

 

Tijdens je rondreis door Japan

 • Tips voor de mooiste rondreizen door Japan
 • Bijzondere culturele activiteiten die je niet mag missen
 • Geen vaccinaties geadviseerd voor Japan

Tips voor de mooiste rondreizen door Japan

rondreis japanJapan staat bekend als het land van de reizende zon en natuurlijk als het land van de kersenbloesem. De bomen staan ongeveer een week per jaar in bloei en om een glimp van de prachtige bloesem te kunnen opvangen, doen alle Japanners hun best. De kersenbloesem staat namelijk symbool voor de vergankelijkheid van het leven. Het leven is eigenlijk kort en prachtig, dus geniet ervan, lijkt het devies.

Om van rondreizen door Japan een onvergetelijke ervaring te maken, kun je een Japan Rail Pas (een JR-pas) aanschaffen, speciaal voor buitenlanders. Dan krijg je een treinkaart die zeven dagen geldig is en op zo goed als alle trajecten in te zetten is. Op die manier kun je grote delen van het land verkennen. De pas is wel vrij prijzig, je betaalt er iets meer dan tweehonderd euro voor, voor zeven dagen treinen. Doe je tijdens je bezoek ook Tokio aan, dan kun je die stad het beste verkennen via de metro. Het metrostelsel is goed aangelegd en je kunt er goedkoop kaartjes voor kopen. Voor een ritje met met de metro betaal je ongeveer rond de twee euro.

Bijzondere culturele activiteiten die je niet mag missen

Japan kan rekenen op een bijzonder lange geschiedenis, boordevol eigenzinnige, culturele gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de bekende Japanse theeceremonie, de Geisha’s of het Sumoworstelen. Wil je een training van sumoworstelaars bijwonen? Dat kan onder andere in Tokio. Zorg dat je op tijd opstaat, want de worstelaars trainen vrij vroeg in de ochtend. Het is sowieso raadzaam om ’s ochtends niet te laat te vertrekken, als je in Japan bent. Het land is dichtbevolkt en druk en er zullen dus overdag vele mensen op pad zijn. Wees verstandig en vertrek vroeg als je iets wilt ondernemen, dan heb je het minste last van de soms overweldigende mensenmassa in Japan.

Zen workshops

Om een beetje tot rust te komen, kun je in Japan verschillende Zen-workshops volgen. Overal in het land zijn er speciale scholen die de kunst van het Zen zijn onderwijzen. Het gaat om een combinatie van beweging en mediteren. Een andere manier om alle indrukken van een dag Japan te verwerken, is om de kunst van het Japanse kalligraferen onder de knie te krijgen. Dit heeft een speciale naam, namelijk: Shodo.

Bij Shodo leer je typische Japanse symbolen tekenen, bijvoorbeeld het symbool dat de vergankelijkheid van het leven aanduidt (denk aan de kersenbloesem). Deze symbolen of ‘letters’ worden Kanji genoemd. Je eigen Kanji is natuurlijk ook een geweldig leuke souvenir om mee naar huis te nemen op het einde van het avontuurlijke trip door Japan.

Geen vaccinaties geadviseerd

Voor Japan zijn er geen specifieke vaccinaties geadviseerd. Wel wordt het aangeraden om een klamboe mee te nemen en anti-insectenspray. Ook adviseert de GGD om een tekentang in de bagage te stoppen. Een andere tip is om zelf wat antibacteriële gel mee te nemen, zodat je altijd je eigen zeep bij de hand hebt.

Tijdens je rondreis door Indonesië

 

 

Rondreizen door Indonesië; een prachtig land met een beladen historie

Een heel andere, maar daardoor zeker niet minder mooie of minder indrukwekkende rondreis maak je door het prachtige Indonesië. De kustlijn van dit prachtige eiland – of eigenlijk ‘eilanden’, aangezien Indonesië bestaat uit in totaal maar liefst meer dan 14.000 kleine en grotere eilandjes – is ontzettend indrukwekkend en wordt door surfers van over de hele wereld geprezen vanwege de prachtige golven.

Of je nu beginner bent of een geoefend surfer, je kunt zeker op een van de vele stranden in Indonesië terecht om te genieten van het prachtige, heldere water. Natuurlijk kun je op Bali terecht als je je van je rondreizen door Indonesië een echt sprookje wilt maken. Op Bali kun je onder andere prima watersporten in Medewi en Uluwata. Maar ook op het eiland Java kun je prachtige surfspots vinden, bijvoorbeeld bij Batu Karas.

De tempel Borobudur op Java

Heb je even genoeg van de golven en de watersport en wil je je tijdens het rondreizen door Indonesië wat meer richten op cultuur, dan mag een bezoek aan de Borobudur tempel op het eiland Java zeker niet ontbreken. Op Indonesië tref je meerdere geloofsstromingen aan. Naast de islam en het christendom, is het boeddhisme een belangrijke geloofsstroming. De Borobudur is een boeddhistische tempel die ongeveer dateert uit de achtste eeuw na Christus. In de tempel vind je maar liefst 504 verschillende beelden van Boeddha, naast ontzettend veel (meer dan 2500) schilderingen.

 

Van Lombok naar de Gili-eilanden

Van Lombok naar de Gili-eilandenDe grotere en meer bekende eilanden van Indonesië zijn natuurlijk Java, Lombok, Sumatra en ook Bali. Dit laatste eiland staat bekend als de toeristentrekpleister van de omgeving. Veel mensen weten echter niet dat er net voor de kust van Lombok drie prachtige kleine eilandjes liggen, die bekend staan als de Gili-eilanden.

De eilandjes, respectievelijk Gili Air, Gili Meno en Gili Trawangan genaamd, worden steeds bekender bij backpackers en andere reizigers die low budget rondreizen door Azië. Er wordt zelfs gezegd dat de Gili-eilanden over betere stranden beschikken dan zelfs Bali.

 

De rijstvelden van Bali

Zoals hierboven al gezegd, is Bali een grote trekpleister voor liefhebbers van zon, zee, strand en watersport. Maar ook dit Indonesische eiland heeft meer te bieden. Bezoek ook eens de indrukwekkende rijstvelden van Jatiluwih. Kilometerslange rijstterrassen tonen een prachtige groen en glooiend landschap. De rijstvelden lopen omhoog tegen de achtergrond van de berg Batukaru en worden bevochtigd met een waterleidingsysteem dat al stamt uit de negende eeuw na Christus. Leuk detail is dat er maar liefst drie keer per jaar een oogstfeest wordt gevierd. Erg leuk om dus aan te doen als je besluit te gaan op vakantie te gaan naar Indonesië.

 

Geadviseerde vaccinaties voor Indonesië

Ga je naar een of meerdere eilanden van de Indonesische archipel, dan doe je er verstandig aan om je vooraf minimaal in te enten tegen Hepatitis A en DTP. Ook is het advies om malariapillen te slikken en te zorgen dat je altijd slaapt onder een klamboe en DEET gebruikt.

 

Tijdens je rondreis door Israël

 • Een bezoek aan Jeruzalem tijdens het rondreizen door Israël
 • Jeruzalem: De drie belangrijkste steden van Israël
 • Nazareth: De drie belangrijkste steden van Israël
 • Bethlehem: De drie belangrijkste steden van Israël
 • De Westelijke Jordaanoever en de Dode Zee
 • DTP-prik wordt geadviseerd tijdens een bezoek aan Israël

 

Een bezoek aan Jeruzalem tijdens het rondreizen door Israël

 

Ben je van plan om te gaan rondreizen door Israël, dan ligt het natuurlijk voor de hand om de bekendste trekpleisters van dit bijzondere land (zowel qua landschap als qua historie en betekenis voor veel mensen) te bezoeken. Zo zijn er de drie belangrijkste steden van het land: Nazareth, Jeruzalem en Bethlehem, en natuurlijk de Dode Zee. Maar het land heeft veel meer te bieden dan alleen deze, op zich natuurlijk prachtige, plaatsen en locaties.

De drie belangrijkste steden van Israël

1. Jeruzalem

Jeruzalem staat op het lijstje van prachtige historische belangrijke steden ter wereld en wordt gezien als een van de mooiste steden met zo’n rijke cultuur. Het is de plek waar Jezus zou hebben rondgelopen en je vindt er genoeg plekken met een al even rijke als beladen geschiedenis, zoals de bekende Al-Aqsamoskee en de Klaagmuur. Deze zijn te vinden in het oude centrum van Jeruzalem. In de stad valt ook Rotskoepel op, die van goud is en op de bekende Tempelberg te vinden is.

 

2. Nazareth

Natuurlijk staat Nazareth bekend om een van zijn meest bekende inwoners en de stad speelt in veel verhalen een belangrijke rol. Nazareth wordt dan ook logischerwijs door veel mensen als een heilige stad beschouwd. Maar ook als je dit wat minder interesseert, is Nazareth zeker een bezoekje waard op je trip door Israël.

Zo kun je er onder andere de Basiliek van de Aankondiging bezoeken, een prachtig gebouw van waaruit je een geweldig uitzicht over de hele stad hebt. De Basiliek herken je door zijn imposante toren en wordt ook wel de Kerk van St. Gabriël genoemd. Naast de basiliek vind je in Nazareth ook nog de Kerk van de Synagoge. Het is een klein kerkje van steen, maar daardoor niet minder indrukwekkend.

 

3. Bethlehem

Betlehem staat bekend als een van de belangrijkste steden van christendom, omdat daar Jezus geboren, namelijk in de grot onder de Geboortekerk, een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van deze bijzondere stad. Naast de Geboortekerk kent Betlehem nog de bijzondere Mil Grotto kapel en het Mar Saba klooster. De stad is zeker een bezoekje waar als je gaat rondreizen door Israël.

 

De Westelijke Jordaanoever en de Dode Zee

Op de grens met Jordanië ligt de Dode Zee. Of, eigenlijk betreft het een groot meer gevuld met zout waren, dus is er van ‘zee’ geen sprake. De Dode Zee staat vooral bekend als plek waar mensen met een huidaandoeningen (psoriasis) naartoe gaan om van hun klachten af te komen.

Het zoute water heeft een bijzondere, genezende werking bij dit soort aandoeningen. Iets verderop vind je Ein Gedi. Dit is een bijzonder natuurpark, het is namelijk gevestigd midden in de woestijn. Andere mooie plaatsen om te bezoeken tijdens een trip door Israël, zijn Haifa (met name de Bahai-tuinen zijn schitterend) en Caesarea, een klein vissersdorpje vol cultuur en geschiedenis.

 

DTP-prik wordt geadviseerd

Reis je door Israël, dan wordt door de GGD geadviseerd om wel een prik te halen tegen Difterie, Tetanus en Polio. Verdere vaccinaties zijn in principe niet nodig.

 

Tijdens je rondreis door Thailand

 • De tempels van Thailand
 • Eilandhoppen doe je in Thailand
 • Bridge over River Kwai en het oorlogsmonument
 • Ook DTP-prik en inenting tegen Hepatitis A voor Thailand

 

De tempels van Thailand

Rondreizen door Thailand kan op veel verschillende manieren. Je kunt kiezen voor bruisend Bangkok, waar je de prachtige tempels van Wat Phra Kaeo en Wat Pho kunt bezoeken. In deze laatste tempel tref je trouwens meer dan 400 Boeddha-beelden aan. Wat Phra Kaeo huist het beeld van de Smaragden Boeddha, wat op zich als bezienswaardigheid misschien iets kan tegenvallen, aangezien het slechts 60 centimeter groot is.

Of je laat je met een gids alle geheimen van het Thaise koninklijke paleis zien tijdens het rondreizen door Thailand. Reis je iets verder dan Bangkok, namelijk naar het prachtige Chiang Rai, een provincie in het noorden van Thailand, dan kun je de ‘witte tempel’, oftewel de ‘Wat Rong Khun’ gaan bezichtigen. In tegenstelling tot de Wat Phra Kaeo en de Wat Pho is dit niet een heel oude tempel (gebouwd in 1997), maar desalniettemin is de Wat Rong Khun een bijzonder mooie tempel. Hij is namelijk helemaal wit.

Eilandhoppen doe je in Thailand

Maar Thailand heeft natuurlijk meer te bieden zijn zijn tempels. Hou je van zon, zee en prachtige, parelwitte stranden? Dan zit je in tijdens het rondreizen door Thailand goed met een bezoekje aan een van de vele eilandjes die het Aziatisch land kent. Phuket is een van de bekendere eilanden van Thailand. Daar vind je jaarlijks duizenden toeristen die tot rust proberen te komen op de stranden van het eiland.

Van die rust komt helaas weinig meer terecht, aangezien Phuket net als Ko Phi Phi een van de grootste trekpleisters van Thailand is geworden. Phuket telt trouwens 35 stranden en als je een strandje zoekt dat iets minder toeristisch is, dan kun je het beste een kijkje gaan nemen op Ya Nui Beach of op het Laem Singh strand.

Net als Phuket zijn de Phi Phi eilanden inmiddels ook behoorlijk toeristisch. Van de vele kleinere Phi Phi eilanden is Phi Phi Don het grootste eiland. Wil je liever iets minder toeristische eilanden bezoeken in Thailand, dan kun je het beste afreizen naar Ko Chang of Ko Lantha.

Bridge over River Kwai en het oorlogsmonument

River Kwai

De brug over de Kwai rivier is vooral bekend vanwege de gelijknamige Amerikaanse oorlogsfilm: Bridge over River Kwai. Dit historische stukje in Thailand mag zeker tijdens een vakantie naar Thailand niet ontbreken op je lijstje. Net zoals het indrukwekkende oorlogsmonument vlakbij de brug, waar vele gesneuvelde soldaten in rijen begraven liggen. De brug is trouwens goed te belopen, maar ben je slechter ter been of mindervalide, dan is het misschien niet zo’n heel goede bestemming.

 Ook DTP-prik en inenting tegen Hepatitis A voor Thailand

Reis je af naar Thailand, dan doe je er verstandig aan om je in te laten enten tegen Hepatitis A. Ook dien je een DTP-prik te halen en wordt het door de GGD aangeraden om ORS-zakjes mee te nemen tegen uitdroging en diarreeremmers. Een klamboe wordt ook genoemd in het rijtje van adviezen.

Tijdens je rondreis door Turkije

 • Vergeet je niet te vaccineren als je naar Turkije gaat
 • Op reis langs de Turkse Riviera : Antalya, Bodrum en Marmaris
 • De ‘parel’ Side
 • De stad Antalya
 • De meest populaire plek voor toeristen: Alanya
 • Bekende toeristische trekpleisters: Marmaris en Bodrum

Vergeet je niet te vaccineren als je naar Turkije gaat

Heel veel vakantiegangers reizen in de zomermaanden af naar Turkije. En dat is wel logisch, aangezien het land deels in Azië ligt en deels op het Europese continent dus in principe ook goed te berijden is met het eigen vervoer. Waar veelal aan wordt voorbij gegaan als er de wens bestaat om te gaan rondreizen door Turkije, is het feit dat er ook voor Turkije een vaccinatieadvies wordt gegeven. Ook voor Turkije geldt, net zoals dat voor bijna geheel Azië het geval is, een advies om je te laten inenten tegen Hepatitis A en een DTP-shot te regelen voor je afreist naar deze zomerse bestemming.

Op reis langs de Turkse Riviera : Antalya, Bodrum en Marmaris

Er zijn een aantal bekende vakantieplekken in Turkije. Zo reizen er jaarlijks duizenden mensen vanuit het westen naar de Turkse provincie Antalya om daar hun strandvakantie te beginnen of vanaf dat punt te gaan rondreizen door Turkije en te trekken langs de verschillende, bekende plekken van deze provincie: Side, de stad Antalya en Alanya.

De ‘parel’ Side

Side staat bekend als de ‘parel’ die je vindt langs de Turkse Riviera. Er zijn volop all inclusive hotels te vinden langs de kustlijn, maar Side is ook een plaats die kan bogen op een rijke cultuur. Side is eigenlijk een schiereilandje en je kunt er nog overblijfselen vinden uit de Romeinse tijd. Het uitzicht vanaf de boulevard met veel verschillende winkeltjes met souvenirs is om te genieten.

De stad Antalya

In de provincie Antalya ligt ook de stad Antalya, een toeristische trekpleister en een bezoek die vele toeristen jaarlijks bezoeken tijdens hun vakantie naar Turkije. Antalya ligt tegen de bergen en valt binnen een bosrijke, groene omgeving. Natuurlijk biedt Antalya ook genoeg vertier voor de liefhebbers van zon, zee en strand. Het ligt immers aan de Turkse Riviera.

De meest populaire plek voor toeristen: Alanya

Hoe mooi Antalya en het iets minder bekende schiereiland Side ook zijn, de toeristische trekpleisters van Turkije zijn toch wel Alanya, Marmaris en Bodrum. Alanya ligt ook in de provincie Antalya en ligt aan het Taurusgebergte. Minder bekende plekken die zeker de moeite waard zijn als je gaat rondreizen door Turkije, zijn Belek en Mugla, respectievelijk een stad en een provincie in Turkije. Belek staat bekend om zijn vele golfbanen en is erg in trek bij mensen die op een zonnige plek willen overwinteren. De provincie Mugla ligt bijzonder, namelijk enerzijds aan de Egeïsche zee en anderzijds aan de Middellandse zee.

Bekende toeristische trekpleisters: Marmaris en Bodrum

Bekende plekken in Turkije zijn Marmaris en Bodrum. Marmaris is een kleine plaats die wordt gekenmerkt door de vele, kleine en smalle straatjes, die langs de verschillende huisjes en winkeltjes lopen. Marmaris ligt aan de azuurblauwe wateren van de Egeïsche zee, en dus een prachtige plek voor strandliefhebbers. Waar Marmaris bekendstaat om de kleine en smalle steegjes en straatjes, staat de toeristische stad Bodrum bekend om zijn rechthoekige huisjes van witte kalk.

Meer tips en aanbevelingen als je gaat rondreizen door Azië

Of je nu kiest om te gaan rondreizen door Turkije, een bezoek wilt brengen aan een van de drie bekendste steden van Israël, lekker op het strand van Bali wil surfen of de nabijgelegen rijstvelden wilt bekijken, het kan allemaal als je besluit voor een reisbestemming gelegen in Azië te kiezen. Het continent is divers en er zijn tal van mogelijkheden om te reizen, bijvoorbeeld per trein, maar ook per auto of natuurlijk per vliegtuig. Het is zelfs mogelijk om via de fiets Azië te verkennen. Deze laatste mogelijkheid vergt natuurlijk wel enige voorbereiding.

Je tas inpakken voor een trip door Azië: wat neem je mee?

Als je van plan bent om een trip door Azië te maken, is het verstandig om je alvast goed voor te bereiden over wat je allemaal mee neemt. Vaak ga je rondreizen door Azië met alleen een rugzak. Voor backpackers is dit continent bij uitstek een geweldige plek om rond te reizen. Met name landen zoals Thailand zijn helemaal ingericht op backpackers die vanuit de hele wereld dit prachtige land ter voet verkennen.

Tip 1: Zorg dat je toch iets van warme kleding meeneemt

Pak niet te veel in. Dat is eigenlijk wel het algemene advies als het gaat om backpacken. Als je afreist naar een relatief warme bestemming, zoals daar velen van zijn in Azië, zijn vaak de warme kleren het eerste dat van het lijstje wordt geschrapt om ruimte te besparen. Dit is een slecht idee. Natuurlijk zijn de temperaturen over het algemeen erg aangenaam, maar op dit continent kan het weer natuurlijk ook zo maar omslaan.

Het kan zelfs zijn dat je op bepaalde plekken komt en je het liefst je jas erbij aantrekt. Daarom is het advies om toch zeker een set warme kleding mee te nemen. Je weet maar nooit waar je het op een gegeven moment voor nodig hebt. Hetzelfde geldt voor waterdichte of water werende spullen. Met name in het regenseizoen kan het behoorlijk tekeer gaan en voor je het weet kom je in een bui terecht en ben je binnen een paar seconden helemaal doorweekt. Zorg er dus op je minst voor dat je outer gear en je rugtas van goed materiaal is dat tevens voldoende tegen vocht kan.

Tip 2: Hostels zijn geweldig, maar het kan ook anders

Natuurlijk kies je voor een goede hostel of goedkoop hotelletje als je ergens moet overnachten. Bepaalde landen in Azië, zoals Thailand, zijn helemaal ingericht op backpackers en er zullen ook voldoende hostels te vinden zijn die precies dit soort klanten willen trekken. Maar het kan ook anders. Denk bijvoorbeeld eens aan een overnachting op het strand, als je Bali of een ander Indonesisch eiland aandoet. Wel is het verstandig om zo’n overnachting in de open lucht samen met een groep anderen te doen. Alleen op het strand liggen kan in sommige delen van Azië nu eenmaal best gevaarlijk zijn, helaas.

Ben je op rondreis door Japan, dan zijn er genoeg geweldige alternatieven voor een hostel. Zo heb je in het land van de reizende zon bijvoorbeeld de ‘Ryokan’ of ‘Minshuku’. Dit zijn goedkope Bed & Breakfasts (Mishuku) waar je terecht kunt. Een Ryokan is meer een soort klein, goedkoop hotelletje. Als je geluk hebt, dan krijg je er bij je overnachting – die maximaal ongeveer zo’n 5000 Yen (een kleine veertig euro) kost – ook nog een twee maaltijden.

Tip 3: Maak gebruik van het openbaar vervoer of huur een scooter

Tijdens het rondreizen door Azië kun je prima gebruikmaken van het openbaar vervoer. Met name in Japan is er een geweldig spoorwegennetwerk en kun je voor een vast bedrag per week een toeristenkaart kopen, waarmee je gebruik kan maken van het hele OV. In India of Thailand rijden er voldoende bussen en in Turkije kun je vaak gebruikmaken van de zogenaamde speciale toeristenbusjes die met name in de toeristische plaatsen rondrijden.

Wat je ook kunt doen – en vooral als je besluit wat langer op een plek te blijven, is een scooter huren. Het grootste deel van de lokale bevolking in Azië rijdt rond op een scooter. Normaal gesproken huur je al een scooter voor zo’n vijf tot tien euro per dag, geen geld dus. Probeer, als je de scooter langer wilt huren, een mooie prijs te maken.

Het geeft je veel bewegingsvrijheid en geeft je de kans om ook eens letterlijk buiten de door het openbaar vervoer gebaande paden rond te kijken. Zorg er wel voor dat je goed oplet en goed verzekerd bent. Het verkeer in Azië kan soms nogal chaotisch en zelfs ronduit gevaarlijk zijn.

Tuktuks zijn leuk, maar luister niet naar de chauffeur

In het kader van het openbaar vervoer nog een belangrijk advies. Als je in Azië bent, dan moet je toch minstens een keer in een tuktuk gereden hebben. Of, zoals dat in de meeste gevallen normaliter gaat, je laten rijden. Hoewel de chauffeurs vaak heel gezellige kletskousen zijn, is het verstandig om alles wat ze zeggen, met een korreltje zout te nemen. En laat je vooral niet naar een door hen geadviseerde plek brengen. Dit zijn in de meeste gevallen echte ‘tourist traps’.

Zorg voordat je in de tuktuk stapt dat je goed weet van je van plan bent en waar je heen wilt. En laat je niet door een vrolijk babbelende chauffeur ergens naar een geldverslindende toeristische attractie rijden. En maak al helemaal geen gebruik van de hostels die deze chauffeurs je aanbevelen. Dat zijn namelijk vaak niet de beste plekken. De chauffeurs adviseren deze locaties omdat ze er zelf vaak beter van worden (ze krijgen een provisie), niet omdat ze het nou zo goed met jou voor hebben.

Tip 4: Blijf weg van het kraanwater

Ja, je kunt je prima douchen, maar het kraanwater is in Azië niet te drinken. Niet voor westerse toeristen, althans. Zorg ervoor dat je altijd voldoende flesjes water bij je hebt of kies anders voor een speciale drinkfles die het water kan filteren, waardoor je nog altijd beschikt over ‘veilig’ water. Veel drinken is sowieso noodzakelijk als je gaat rondreizen door Azië. De temperaturen kunnen wisselend zijn, maar vaak is het er goed warm. Gaat het toch een keer mis, al dan niet met eten of met het drinken van kraanwater, dan doe je er verstandig aan om diarreeremmers bij je te hebben en een zakje ORS-oplossing. Zo voorkom je dat je uitdroogt.

Tip 5: Doe wat de lokale bevolking doet

Deze tip lijkt misschien een inkoppertje, net zoals tip vier, maar het verdient de aanbeveling om goed te letten op de lokale bevolking. Waar gaan ze eten? Vaak zijn dat de goedkope tentjes die het lekkerste (lokale) eten aanbieden. Kom je in een café of een restaurant waar alleen maar buitenlanders zitten, dan weet je dus dat je verkeerd zit. Dan betaal je vaak te veel voor eten dat niet lekker is.

Tip 6: Respecteer de cultuur van je gastland

Als je op reis bent, dan ben je eigenlijk in principe een gast in een ander land. En vooral in Azië kunnen de culturele gebruiken en omgangsvormen behoorlijk verschillen van de westerse normen en waarden. Besef je dat je te gast bent en dat het aan jou is om je aan te passen naar de normen en waarden in het land waar je verblijft. Dus houd je aan bepaalde voorschriften als je bijvoorbeeld een tempel of andere bezienswaardigheid bezoekt.

Stap geen tempel binnen in je bikini of ga niet uitgebreid en hardop lachen bij bepaalde tradities. Een andere vorm van respect is dat je niet gaat naar toeristische attracties waarvan je weet dat het welzijn van mensen en/of dieren onder druk kan staan. Ga bijvoorbeeld niet op de foto met apen of tijgers en maak geen ritjes op olifanten.

Het is inmiddels toch wel algemeen bekend dat bij dit soort toeristische attracties het dierenwelzijn behoorlijk aan de laars wordt gelapt. Steun de lokale bevolking liever op een andere manier, door gebruik te maken van lokale diensten of eens wat extra fooi te geven in een restaurant of een hostel.

Tip 7: Boven alles, geniet van het rondreizen door Azië

Een trip naar Azië, welke trip je dan ook naar welk land maakt, is een bijzondere belevenis. Je maakt niet alleen een reis, je maakt herinneren en als het goed is, kom je terug en heb je een deel van Azië in je hart gesloten. Geniet daarom bovenal van je reis en zorg dat je voldoende herinneringen maakt en aandenkens meeneemt om op te teren tot het volgende moment dat je weer op reis gaat. Want een ding is zeker: Als je een keer op dit prachtige continent hebt vertoeft, wil je er absoluut nog een keertje naartoe